Det hvite badehuset av Thorvald Steen

Dette er den tredje boken på rappen jeg har lest som er en nyere bok med biografi om sykdom. Her det forfatteren Thorvald Steen som forteller om sin egen muskelsvinn-sykdom. I motsetning til Niels Fredrik Dahls bok om moren og Olaug Nilssen bok om sønnen synes jeg Steen skriver mer slik at det er mulig å følge historier og spenning.

En gjennomgående historie er at han selv har falt ut av rullestolen og ligger uten å kunne røre seg, mens trygghetsalarmen og mobilen er utenfor rekkevidde, og alle slektninger og hjelpeapparat er ute av byen for helgen. Han risikerer altså å bli liggende og dø. Han beskriver sine muskler og knokler og det hele som ligger der på gulvet. Beskrivelsen er så anatomisk at jeg kjenner hans fortvilelse over å ikke komme opp.

Den andre historien starter med at han blir oppringt av kusinen som han ikke visste han hadde. Han blir detektiv i sin familiehistorie, blant annet med hjelp fra Oslo byarkiv. Han oppdager at moren har løyet til ham om at hun hadde både en bror og en far med samme sykdom som ham. Han funderer over hvordan moren har forholdt seg til sykdommen gjennom livet med fortielse og skam, Og han viser hvordan hans datter, som også har arvet sykdommen, relaterer seg til den på en annen måte. Han filosoferer også over mulighetene til å abortere syke fostre.

Skammen og fortielsen fra moren ligner litt på Niels Fredriks Dahls i «Mor om natten». Men denne boken er mye bedre. Anbefales!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: