Mor om natten av Niels Fredrik Dahl

Moren til Dahl gir ham sine gamle dagboksnotater fra årene etter at han ble født, kalt «Nattboken».

Dette er blitt en biografi over et vanlig menneske, med sine sykdommer og «greier». Alt er sett fra sønnens perspektiv da han var liten, satt sammen med bitene han får av henne som gammel og det hun selv skriver. Mor er tilkneppet, antagelig som mange i sin generasjon. Det handler om mors forhold til sin vakrere søster, om hennes migrene-anfall, om livet som gammel med hjemmesykepleie og kreft.

Jeg får ikke boken helt til å svinge. Den er melankolsk, men blir ikke interessant, likevel. Boken er litt som en dagbok, med brokker og historier fra fortid og nåtid om hverandre. Det blir kanskje som livet selv eller som en dagbok, altså litt utflytende. Kanskje dette er en bok som trenger mer redigering?

En refleksjon: Kanskje er en historie om en vanlig kvinne som dette, et slags feministisk prosjekt, der man forteller hverdagskvinners biografi.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Faglitteratur, Skjønnlitteratur
2 comments on “Mor om natten av Niels Fredrik Dahl
 1. Tine sier:

  Denne likte jeg veldig godt 🙂

  Liker

 2. Anita Ness sier:

  Jeg likte det poetiske språket til Dahl i denne boka veldig godt, samt at jeg synes det er en sterk historie. Han blottlegger seg selv ganske mye også.
  Har hørt ham på bokbad.

  Takk for sist forresten.:) Artig å treffe deg på Lillehammer.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: