Livets katastrofer av Jon Kabat-Zinn

Dette er grunnboken i ikke-buddhistisk mindfulness. Kabat-Zinn er en foregangsmann innen medisinsk bruk av åndedrett og tilstedeværelse (se nylig intervju i The Guardian). Han har gitt ut mange bøker, cd’er og app om meditasjon og mindfulness.

«Livets katastrofer» er mursten-stor, men lettlest. Innholdet er godt, med instrukser for nybegynnere i hvordan meditere, og oppover til avansert praksis. Han er dog skravlete, og drar ut historiene om mennesker som har fått et bedre liv ved bruk av hans metoder, og prater i det uendelige. Dette er en mann som er vant til å ta det rolig, ja.

Selv har jeg lært meditasjon og yoga på for eksempel ukes camper på fjellet. Så jeg vil si at jeg igrunnen kan teknikkene, og vet hvordan de virker på meg, ihvertall etter en uke. Innholdet i denne boken er gode påminnelser.

Jeg blir også minnet på at for meg er ikke meditasjon noe som passer å gjøre daglig. Jeg tenker at hvis jeg er så stressa og fjern at jeg er nødt til å begynne å meditere, da er det livet mitt jeg må gjøre noe med, ikke starte å meditere for å holde det ut. Kabat-Zinns misjonering for å meditere en time om dagen passer ikke for meg. Da gjør jeg heller noe jeg har lyst til hver dag, for eksempel å sitte foran peisen, lese, eller gå en tur.

Jeg skjønner at peis og bok ikke er det samme som Kabat-Zinns meditasjonsteknikk. Men det er min meditasjonsteknikk. Og i følge Kabat-Zinn er det viktigste å gjøre sin mindfulness på den måten som er riktig for hver og en. Jeg har likevel en følelse av at han mener jeg kan gjøre det på min måte, bare jeg gjør det på hans måte.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Faglitteratur
2 comments on “Livets katastrofer av Jon Kabat-Zinn
  1. Mariann sier:

    Heia. Ja, bare tull at man må meditere en time, noen få minutter er gull verd for kroppen og gjør underverker 🙂 Som du sier, foran peisen eller i naturen eller på bussen eller hvis man er på jobb, på do,hehe, bedrer både energi og konsentrasjon.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: