Kjempende livstro av Viktor E Frankl

Denne lille boken er en pillar i mitt liv. Jeg har lest den mange ganger. Det er antagelig derfor jeg nikker enig når jeg igjen leser den nå – filosofien har satt seg i ryggmargen min så grundig at jeg ikke vet det selv. Jeg fant boken i hyllene til far og mor da jeg var tenåring. Jeg startet å lese boken for n’te gang for ett års tid siden da jeg var i en livskrise. Jeg måtte slutte å lese allerede når toget går gjennom porten til dødsleiren. Klaustrofobien, avmakten, grusomheten og døden ble for mye for meg akkurat da. Men denne høsten kunne jeg plukke boken frem igjen.

Frankl var psykiater med doktorgrad i både filosofi og medisin. Denne boken ble utgitt rett etter krigen, og beskriver hvordan han ankom dødsleirene, hvordan han overlevde psykisk (og observasjonene av medfanger som ikke gjorde det), og å komme tilbake. Han forteller blant annet at han visste når en medfange snart ville dø. Tegnet var at han begynte å røyke sigarettene sine. Sigaretter var verdifulle byttemidler til for eksempel mer mat. Når noen begynte å nyte sigarettene selv, visste han at de hadde gitt opp. De ville være døde i løpet av noen dager. Han forteller også om kameraten som er sikker på at leiren vil være fri innen 30. mars 1945. Når leiren ikke er fri til den dagen, dør han, kun få dager før leiren faktisk ble befridd av amerikanske styrker. Håp og kjærlighet er Frankls fremste medisin for overlevelse. Sammen med flaks på ut og inn av dødslister, og evne til å «jukse» slik at andre fanger døde isteden for en selv. Han erklærer at alle som overlevde dødsleirene vet at de beste kom ikke tilbake.

I likhet med de fleste eldre bøker som er blitt skrevet for hånd eller med skrivemaskin, er «Kjempende livstro» forbilledlig kort og velformulert. For eksempel: Everything can be taken from a man but one thing: the last of the human freedoms—to choose one’s attitude in any given set of circumstances, to choose one’s own way.

Og:
If architects want to strengthen a decrepit arch, they increase the load which is laid upon it, for thereby the parts are joined more firmly together. So if therapists wish to foster their patients’ mental health, they should not be afraid to create a sound amount of tension through a reorientation toward the meaning of one’s life.

Og:
Live as if you were living for the second time and had acted as wrongly the first time as you are about to act now.

Og:
Happiness must happen, and the same holds for success: you have to let it happen by not caring about it. I want you to listen to what your conscience commands you to do and go on to carry it out to the best of your knowledge. Then you will live to see that in the long run — in the long run, I say — success will follow you precisely because you had forgotten to think of it.

Flere sitater på wikiquote her.

«Kjempende livstro» (originaltittel: «…trotzdem Ja zum Leben sagen: Ein Psychologe erlebt das Konzentrationslager», engelsk «Man’s search for Meaning«) kan være vanskelig å få tak i på norsk, ser jeg. Og den må ikke forveksles med «Vilje til mening», som er mer fagbok om logoterapi.

Anbefales aller mest!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Publisert i Anbefaler, Beste fagbøker, Hytta vår
2 comments on “Kjempende livstro av Viktor E Frankl
  1. astridterese sier:

    Denne boken hadde jeg ikke hørt om før. Men når du skriver hvor sterkt inntrykk den gjør på deg lurer jeg på om jeg må lese den. Samtidig høres den så forferdelig tøff ut. Jeg har lest Den angår også deg av Herman Sachnowitz flere ganger og føler kanskje noe av det samme for den som det du gjør for denne. Selv om det er to ganske forskjellige bøker. Også bøkene til Corrie Ten Boom har gjort stort inntrykk på meg. De begynte jeg å lese som tenåring.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: