Berit skriver med NaNoWriMo

November betyr National Novel Writing Month, NaNoWriMo blant venner. NaNoWriMo er et internasjonalt sosialt opplegg på nett og ved møter i ulike byer i hele verden. Alle som ønsker å delta oppfordres til å skrive 50.000 ord i løpet av november, altså 1667 ord hver dag i tretti dager. I Oslo er det mulig å møtes på Deichman på Majorstuen en gang i uken. Jeg tipper jeg vil gå første gangen, så får jeg se om det også i år er mest fantasy-skribenter, med tilhørende organisering av skrivesprinter der det skal komme en drage inn fra venstre i alles historie, osv.

Hver person definerer sitt eget prosjekt, så det må jo ikke være en roman. Poenget er å få labbene i tastaturet og produsere masse tekst. Null mer unnskyldninger, nøling og utsettelser. Så vil det tilkomme måneder og kanskje år med redigering og merskriving av det som kanskje-kanskje ikke kan bli ett eller annet leselig.

Gjort det før
Jeg var med også i november i 2013. Da skrev jeg 42.000 ord fordelt på omtrent åtte historier. Jeg ga meg av utmattelse den siste tirsdagen. Da var jeg aldeles tom for flere ideer. Jeg leste ikke noe av det jeg hadde skrevet før uti februar, og det viste seg å være mye ræl. Likevel var det en gøy erfaring. Jeg liker deadlines, prosjekter og å skape trykk for prestasjon. Så får vi se hvordan det blir.

Jeg var også på en måte med i november 2014, da jeg intervjuet flinke arkitekter om deres livsstil som kreative mennesker. Jeg hadde bestemt meg for å gjøre fire intervjuer for å teste om jeg kunne få formatet til «å fly», før jeg eventuelt ville intervjue tyve til og gjøre bok av det. Svaret var forsåvidt «nei, dette flyr ikke». Intervjuene ble bare ikke særlig engasjerende. Det ble for saklig og oppramsende. Jeg skrev likevel intervjuene ut, og kanskje vil jeg kunne bruke dem til noe en gang.

Nå er jeg altså håpefullt igang igjen! Jeg tenker at å skrive historier egentlig er et godt format for meg. Sist valgte jeg altså skrivemetoden som kalles «pantser», som betyr bare å sette seg ned uten å ane hva man skal skrive om, og slik stunte gjennom det hele. Det stoppet opp, men det ble noen fine partier i et par av historiene.

«Planner»-strategi
Denne gangen har jeg drevet planlegging: Siden sommeren har jeg hatt med meg en stor bunke kartotekkort overalt, og skrevet ned diverse replikker, hendelser, innfall og annet. Og så har jeg gjennom oktober tenkt på noen mulige karakterer, historier og steder. Håpet er at jeg denne gangen ikke vil «løpe tom» på siste oppløpsside av november.

På et par togturer til Bergen i slutten av oktober har jeg varmet opp med noen rablerier i forsøksvis skjønnlitterær form. Syv timers togtur er så bra for både kreativitet og gjennomføring!

Så nå får vi se om det kan holde helt inn denne gangen!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Publisert i Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: