Hjertet er en ensom jeger av Carson McCullers

Denne romanen (se Tines mer omfattende omtale her) er en sørstatsblues fra 1940. I midten av romanens brede persongalleriet sitter den døvstumme mannen Singer. Han opplever at alle på den lokale dineren og andre steder vil betro seg til ham. Så til ham kommer de. Jenta som har mange drømmer, men må passe småsøsken. Den brennende kommunisten som jobber på tivoli. Den gamle borgerrettsforkjemperen som er en utslitt almenlege, og de andre. Rundt disse personene igjen er det flere mennesker i form av familie og leietagere, med sin fattigdom, rasisme og sine livsløp.

Et fellestrekk for alle sammen er ensomheten. De fortviler over sine liv og sine skjebner. Det drar seg også til mot et oppgjør mellom kommunisten og borgerrettsforkjemperen om hva som egentlig er det politiske problemet bak fattigdom for folk i byen, og dermed hva som er løsningen på samfunnsutfordringene.

Jeg forstår det slik at mange lesere er svært betatt av boken. Antagelig for personskildringene, sørstatsfølelsen (forøvrig også godt formidlet i Harper Lees «Sett ut en vaktpost») og for å formilde den altoppslukende ensomheten på en vakker og sørgelig måte. Boken kan gi en følelse av at vi er alle i dette livet sammen, men at de ikke klarer å få det helt sammen, likevel.

 

 

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: