Fri vilje av Helga Hjort

Lillesøster Hjort kommer til orde og står opp for seg selv og sin familie i en rasende, analytisk og personlig bok. «Fri vilje» er annerledes enn andre bøker i tema og delvis i form. Derfor likte jeg den godt i seg selv, i tillegg til at den er et meget interessant korrektiv til storesøster Vigdis Hjorts bestselger «Arv og miljø». (Jeg har også blogget om hennes «Leve Posthornet«.) Begge søstrenes romaner dekker seg bak påstander om at de er fiksjon. Men lillesøster kjente altså igjen absolutt alt i storesøsters roman. Detaljer om hytter, arveoppgjør, mors og fars helse, søsknene, og gjengivelser av mailer og brev mellom familiemedlemmene er ordrett korrekt som i virkeligheten – bortsett fra at noen setninger er redigert bort fordi de ikke passet i storesøsters historie.

Lillesøster karakteriserer ikke direkte sin berømte forfattersøster. Likevel får hun inn et par gode slag mot storesøsters hake. Storesøster males frem som manipulerende, teatralsk, selvopptatt, ustabil og direkte slem. For eksempel når hun har sjekket opp lillesøsters eks og ringer henne fra elskovssengen for å få lillesøster og eksen til å snakke sammen på telefonen mens han ligger i storesøsters seng. Gjennomgående i romanen er at storesøster alltid har forsøkt å eie resten av familien. I flere romaner oppover sin forfatterkarriere har storesøster utlevert søsknene, foreldrene og vennene deres ved å bruke ting de har fortalt i fortrolighet i sine romaner.

Lillesøster går på kurs i å skrive roman, og raljerer over teknikkene. Romaner er bare en sjanger som alle andre. (Der setter vel kultureliten rødvinen i halsen, og dermed benytte anledningen til å si at en jurists debutroman bare ikke har kvalitetene som trengs. Hun utfordrer nydelig de etablerte innen litteraturen!) For eksempel ser hun hvordan storesøster bygger drama og vendinger, helteskikkelser og motstandere, og spiller på at noe er hemmelig. Hun viser også til at hele forfatterskap kan svinge på samme måte, for eksempel Dag Solstads, og storesøsters romaner har til en viss grad personer og historier som går igjen. Slik sett blir det å iscenesette overgrep bare enda en omdreining i storesøsters jakt på oppmerksomhet og ønske om å eie familien.

Denne romanen handler om hvordan det er å leve med en alkoholisert og dramatisk storesøster som gir alle andre skylden for sine problemer, samtidig som hun klarer å sjarmere og trollbinde de fleste rundt seg. Lillesøster forteller sin versjon av familiehistorien, arveoppgjøret, og om å måtte reise utenlands når storesøster gir ut bok.

Det som gjør boken mindre skjønnlitterær i formen, er at lillesøster trekker inn mye forskning og litteratur på tema som for eksempel falske minner. Hun drøfter virkelighetslitteraturen, og hun diskuterer juridiske problemstillinger ved rettssikkerhet i incestsaker, og etiske problemer for forfatter, forlag og andre. Hun undergraver storesøster og hennes forlag fullstendig.

Jeg likte denne boken veldig godt. Den er til ettertanke om både det ene og det andre. Og lillesøster viser stort mot ved å slå tilbake.

Men så er den altså fiksjon. Så hva som egentlig skjedde i familien Hjort, vet vi fortsatt ikke. Selvom jeg nå tror på lillesøster.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler, Skjønnlitteratur
One comment on “Fri vilje av Helga Hjort
  1. Marianne sier:

    Heisan. Trivelig å treffe på deg i helgen! Fikk skrivegnisten tilbake, herlig! Og lysten til å lese Helga Hjorth steg betraktelige hakk. Jeg ser du også likte boka, og tror jeg må få den med meg for å få en ny vinkel på virkelighetslitteraturen. Tøfft gjort av Helga! Det kommer ei ny bok om/fra Vigdis Hjorth nå – ei bok som ble påstartet før Helga utga sin. Den er jeg spent på. En slags biografi/samtaler mellom Vigdis og forfatteren – «Vigdis del for del». Kan bli spennende! Men først, Helga!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: