Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin

Novellene til Berlin er sterk kost. Så sterk kost at jeg har lest en-to noveller, og så måttet lese et par andre bøker imellom. På det viset har jeg holdt på med denne samlingen i over ett år. Jeg liker hvordan Berlin skriver, med bare beskrivelser uten forklaringer. Hun får frem stemninger, mismot, ensomhet, og også en del humor på fantastisk måte.

De første novellene er melankolske og vakre, og skaper en viss tenksomhet. Personene i bøkene er oftest legale og illegale innvandrere i USA fra Latin-Amerika, særlig Mexico. Noen karakterer går igjen utover i historiene, og har likhetstrekk med Berlins eget liv, blant annet den kreftsyke søsteren, omsorgssvikt fra mor, flere ekteskap, osv.

Utover i boken går det stadig dårligere med personene. Så jeg må innrømme at de par siste novellene orket jeg ikke. Da hadde historiene og karakterene utviklet seg til stadig dystrere skjebner. Det handler inngående om kvinner som blir mishandlet og voldtatt, mye narkotika og alkohol, kvinner som smugler narkotika for sine slemme menn, osv. I en av de siste novellene er historien fortalt både fra en sykepleier og fra en ung mor med en syk baby. Sykepleieren beskriver den unge kvinnen som en hun vil daske i fjeset så hun tar seg sammen. Berlin viser hvordan det går til helsikke generasjon etter generasjon. Kvinnene kommer fra omsorgssvikt selv, og fører den dårlige arven videre. Dysterheten ble etterhvert overveldende.

Før jeg i min sarthet bare måtte legge novellesamlingen fra meg, var den full av vakkert språk og stemninger. Anbefales!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Anbefaler, Beste novellsamlinger, Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: