Svartmaling av Einar Haakaas

Jeg arbeider i byggenæringen, og har hørt mye om kriminaliteten nedover i entreprisene og kontraktene. Hele byggenæringen holder på å implodere av kriminalitet som sprer seg fra svart arbeid og momssvindel og ut til narkotika, hallikvirksomhet og andre forretningsområder for albansk mafia. I denne boken forteller den prisvinnende gravejournalisten (og min tidligere kollega) i Aftenposten Einar Haakaas hvordan de har jobbet med denne kriminaliteten over flere år.

Aftenposten forteller historien bak boken her. Haakaas har over flere år skrevet om nettverkene og systematikken som opererer nederst i kontraktshierarkiene i byggenæringen. Han viser hvordan malerbransjen er særlig utsatt for svart arbeid. Albansk mafia oppretter mange selskaper, der de skyfler pengene mellom seg, tar ut kontanter og svindler alle rundt seg. De store og ellers anerkjente entreprenørene og byggherrene kjøper tjenester fra forbryterne igjen og igjen. Svært mange offentlige bygg blir malt av folk som jobber svart på oppdrag fra firma som svindler moms, skatt, osv. Bakmennene stikker til palasser og svømmebasseng på Balkan.

Haakaas fillerister det manglende samarbeidet mellom politi og påtalemyndighet på den ene siden, og skattemyndighetene på den andre siden. Resultatet er fullstendig handlingslammelse fra myndighetene. Det er rystende lesning.

Jeg husker jeg arbeidet med kommunikasjon for en stor entreprenør, og snakket med en av bossene i LO om kriminaliteten i byggenæringen. Han sa: «Desto lenger du kommer nedover i kontraktene, desto svartere blir det. Og i bunnen er det kølsvart.» Haakaas har ropt varsko i ti-tyve år- Kriminaliteten har fullstendig ramponert malemarkedet for norskeide virksomheter som driver hvitt, og det er mulig Haakaas får rett i at kriminaliteten vil spre seg fra malebransjen til andre deler av byggenæringen.

Sjekk om de har lærlinger
Jeg selv brukte maler i min forrige leilighet. Jeg satt i bystyret og i styret i Oslo Høyre på den tiden, og ville sikre meg at dette gikk lovlig for seg. Jeg sjekket Brønnøysundtall, sikret meg at jeg fikk regning med innbetaling av moms og allting. Men allerede mens de malte, følte jeg på meg at dette var kriminelle, særlig da maleren dukket opp med blåveis på begge øynene, og åpenbart var blitt banket opp. Jeg fikk dem ut av huset så raskt og smidig som mulig. Haakaas forteller altså om hvordan «alle» offentlige virksomheter går i samme felle.

Siden har jeg fått tips fra en tidligere byrådsleder i Oslo om at man bør hyre virksomheter som har lærlinger. Det blir stilt så mange krav til bedrifter som har lærlinger at det er større sjanse for at de driver hvitt og lovlig. Å stille krav til lærlinger handler altså ikke bare om utdannelse for unge.

Ulempen med boken for meg som har fulgt med sakene fra sidelinjen etterhvert som de har kommet i Aftenposten er at det ikke er så mye nytt. Haakaas dokumenterer utrolig mye. Likevel blir det sak for sak. Jeg sliter litt med å få den gjennomgående historien, og overveldes av detaljer. Jeg tenker at han også kunne gått mer inn på årsakene i saker der mistenkte blir frikjent.

Det nye er overveldenheten og det massive og systematiske i den kriminelle virksomheten over tid. Det er veldig irriterende å observere handlingslammelsen fra myndighetene. Jeg kjenner på lysten til å følge rådet fra Watergate-saken: Follow the money! Hvem tjener på at denne kriminaliteten får fortsette?

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Faglitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: