Vår utrolige hjerne og nytt treningsprosjekt: 250 økter på ett år

Min nerdyhet slår ut i full blomst ved føring av små og store kryss i min gule Moleskine treningslogg-bok.

Vår utrolige hjerne av Johan Norberg ligger fint i feltet av nyere bøker om hjernens plastisitet med vekt på trenings betydning for hjernehelsen. Et annet eksempel er hans landsmann Anders Hansens bok Hjernesterk, som handler mer spesifikt om fysisk trening. Kondisjonstrening og styrketrening er bra på hver sin måte for nyskaping av hjerneceller. Folk som er i god form har større hjerne enn dem som er i dårlig form. I tillegg er det å gå vidunderlig for kreativiteten. Både Norberg og Hansen viser til mye forskning som dokumenterer disse effektene. I tillegg bør man oppleve nye ting og lære seg noe nytt, slik at de nye hjernecellene har noe å holde på med, og slik at det dannes nye forbindelser mellom hjernecellene.

Norberg drøfter også intelligens som evnen til å skaffe seg evne. Boken forteller om mennesker som har fått hjerneskader, og har klart å trene og øve seg rundt det. De har trent opp ulike deler av hjernen til å klare ting de egentlig ikke var ment for. Han forteller om samfunnstrekk der alle menneskers arbeidsminne blir større, fordi vi må håndtere større informasjonsmengder inni hodet på en gang. Norberg drøfter intelligenstester, og rapporterer at befolkningen scorer stadig bedre. Han viser til masse ny forskning om at alt du gjør påvirker hjernen og evnene. I likhet med muskler, kan hjernen trenes opp til det du ønsker å bruke den til.

Tilsammen blir de to svenske bøkene inspirerende for prosjektgleden min. Jeg har tenkt en stund på at jeg trenger å utfordre meg selv for å få mer fart på treningen enn å hangle gjennom et par økter i uken. Her trengs økt variasjon, hyppighet og intensitet! Tidligere har jeg hatt prosjekt med å lese femti bøker på ett år, som gikk over til å bli en livsstil. Jeg har hatt et alkoholfritt år, og siden fortsatt med lavere konsum enn før forsøket. Livsstilsprosjekter ligger for meg. Jeg har tenkt at jeg skal prøve å trene daglig, men noen dager går det bare ikke.

Prosjekt: 250 økter på ett år
Jeg har utfordret meg selv fra 1. juli til å trene 250 økter på ett år. Altså fem i uken (pluss et par ukers slakk til forkjølelser og sånt). Jeg har en gul Moleskine notatbok til å planlegge, telle og evaluere treningsøktene. Jeg lager helst en plan for hver uke. Jeg har delt inn året i ti bolker av fem uker. I utgangspunktet definerer jeg en full treningsøkt, altså et stort kryss i boken over fire småruter, som at jeg skifter for å gjøre det, eks til badedrakt for å svømme, til skogssko for langtur, til treningstøy for styrketrening, osv. I tillegg har jeg innført et lite kryss, altså bare én rute, for småøkter, for eksempel en økt hjemme med strikk for styrkeøvelser for skuldrene eller for at jeg går til banen eller noen stasjoner istedenfor å ta banen, eller for at jeg gidder å tøye et kvarters tid. Denne premieringen motiverer til litt ekstra innsats innimellom. Et slags lavterskeltilbud til meg selv, der, altså.

Ønsket for hver uke er å trene:
1. En tung økt styrke med tyngst mulig vekter, særlig på bena, med få repetisjoner (6 rep i 4 sett), sammen med personlig trener. Fokus også på mage i øvelsene.
2. En middels tung og mer langvarig styrkeøkt med de samme øvelsene som den tunge økten, med litt lettere vekter og flere repetisjoner på hele kroppen (10 rep i 3 sett). I tillegg en rekke øvelser for overkroppen, balanse, core, osv. Tilsammen nesten 20 øvelser på halvannen time, pluss tøying.
3. Kardio som svømming eller sykling en times tid.
4. Intervalløkt løping med påfølgende styrkeøvelser med kroppen som vekt, hjemme eller utendørs.
5. Noen timers tur i marka.

I tillegg altså småkryss ved litt trening, som for eksempel å gå ganske mye mer enn vanlig, en yogaøkt hjemme, strikkøvelser for skuldrene, osv.

De første fem ukene ble resultatet 21 fulle kryss og 16 stk småkryss, tilsammen altså akkurat 25. Dette til tross for ferie i for sterk varme til mye trening, selv på morgenen. Så langt i andre fem ukers bolk ligger jeg fortsatt godt an i forhold til skjema.

Gitt at dette er en ganske stor økning i treningsbelastningen totalt, er jeg godt fornøyd. Jeg har tilpasset meg når jeg har vært sliten for ikke å dra på for hardt, dog uten å falle bakpå fra start. Så her er det bare å fortsette til 1. juli!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Publisert i Faglitteratur, livsstil og kultur
3 comments on “Vår utrolige hjerne og nytt treningsprosjekt: 250 økter på ett år
 1. Ellen Wold sier:

  Bra Berit! Stå på!

  Likt av 1 person

 2. Ingalill sier:

  Det er sikkert ikke helt sunt at jeg blir så begeistret hver gang jeg leser om nye lister, prosjekter og rutinestyrte forandringer, men det trenger vi ikke henge oss opp i, ville bare si at – du har vel konto på strava? Slike at vi (ehm usunt interesserte) kan følge med?

  Liker

  • Berit Solli sier:

   Haha, Strava blir for resultatorientert for meg. Jeg premierer meg selv for innsats og rutine, så kommer resultatene i andre rekke. Jeg skal rapportere her hvordan det går 🙂 Og så håper jeg vi sees på bokbloggertreffer for IRL oppdatering!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: