Synnøve Solbakken av Bjørnstjerne Bjørnson

Synnøve Solbakken trodde jeg at jeg visste var en søt liten bondehistorie om en vakker blondine. Jeg tenkte historien var en mellomting av Solveig i Peer Gynt og Julie Andrews i Sound of Music.

Vel, selve Synnøve stiller nok i den klassen. Hun er vakker og fra gården med best jord og solforhold i dalen. Men hovedpersonen blir egentlig frieren Torbjørn fra skyggesiden av dalen. Han konsumeres av drømmen om Synnøve fra de går på skolen sammen.

I min barnelærdom eller hva jeg trodde jeg visste om Synnøve Solbakken var det ikke så mye vold. Torbjørn både får og gir utrolig mye deng, både fysisk og psykisk. Han blir slått av faren sin, som også banker livsskiten ut av tjenestegutten fordi han manipulerer og lyver for sønnen. Torbjørn selv slår både hest og andre menn i store doser. Forbausende mye av teksten handler om voldsutgytelse og triks for å tukte eller lure andre.

Oppi det hele står a’ Synnøve. Hun er passiv, vakker og har ingen personlig utvikling gjennom historien. Hun er en trophy wife av den riktig gamle sorten. Spørsmålet er om Askeladdfiguren Torbjørn kommer til å få prinsessen på Solbakken, eller om det går skikkelig dårlig for ham, særlig når han lar seg forstyrre av tjenestegutten som dukker opp igjen.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: