Den stillferdige amerikaner av Graham Greene

Graham Greene er en forfatter som bare har stått stille i bokhyllen til mine foreldre. Med Den stillferdige amerikaner kommer den engelske romanforfatteren med sans for vrien moral og internasjonal politikk til sin rett.

Handlingen er lagt til Vietnam før Vietnamkrigen. Hovedpersonen er reporter som har vært mange år borte fra London, der redaksjonen og konemor holder til. I Vietnam har han et hektisk reporterliv i et spennende miljø. Der er spionasje, våpenhandel, prostituerte, skuddvekslinger og hans faste elskerinne. Og en stillferdig, ung amerikaner. Greene tar for seg moral og dobbeltmoral når europeere tror de kan blande seg i andre lands anliggender.

Samtalene med den unge amerikaneren kan minne litt om samtalene fra skyttergravene i første verdenskrig i Arnulf Øverlands fantastiske novelle «Ærens mark». De to blir fanget i et trekantdrama med reporterens elskerinne, som amerikaneren er besatt forelsket i. Og som vanlig i krigsdramaer, er ikke alle akkurat som de fremstiller seg å være, og noe særlig til ære er det kanskje ikke igjen til noen.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: