Fornyer bokbloggen eller Hvem tok osten min?

Boken «Berits bloggs beste» ble ferdig på ettersommeren 2014 og trykket i 100 eksklusive eksemplarer, gitt bort i gaver. Her samlet i kartong fra trykkeriet. Det var stor moro å lage en bok selv.

Jeg har nå skrevet ren bokblogg i akkurat tre år, og er klar for endringer. Hensikten med bloggen var å få meg selv til å lese 50 bøker på ett år. Dessuten hadde jeg hørt fra eksperter at det er lurt å oppdatere bloggen sin jevnlig. Jeg har dermed publisert tekst om en ny bok jeg har lest hver tirsdag i tre år nå. Dessuten har jeg lagt til noen andre bloggposter innimellom, for eksempel om en enkeltnovelle, om å blogge eller om et hørespill. I løpet av de tre årene har jeg anbefalt disse bøkene.

Bryter monotonien
Etterhvert har jeg dog funnet ut at å skrive bokanmeldelser blir noe ensformig. Jeg begynner å kjenne meg litt tung i sessen. Så jeg vil nå blande inn i strømmen av bokanmeldelser saker sentrert mer om tema som opptar meg, og så skrive utifra bøker eller artikler eller noe annet lesbart om det temaet. Slik håper jeg at jeg både vil holde oppe farten i lesing av bøker, og dessuten dra igang produksjonen av mer varierte og engasjerte tekster. Jeg løp idéen forbi en ivrig bloggleser jeg traff på en pils, og hun påpekte at det er min blogg, så jeg kan gjøre som jeg vil – bare jeg opprettholder jevn publiseringsfrekvens og er gjenkjennelig for mitt publikum. Hun mente jeg også kunne lage flere notis-saker om hva jeg enn måtte være på tuppa etter. Jeg er heldigvis også rimelig sikker på å vinne gehør for en slik omlegging selv i det hardcore bokbloggermiljøet 🙂

Lager papirbøker
De fem årene 2009-14 skrev jeg «Berits blogg» om mange ulike tema, særlig politikk. Bloggen skled ut til å handle om for mange forskjellige ting. Dessuten sluttet jeg stort sett med politikk. Så i 2014 valgte jeg ut de beste blogginnleggene mine og laget en bok i 100 eksemplarer av dem, som jeg ga bort i gaver. Det var gøy, og litt arbeidssomt, å lage egen bok. Deretter koblet jeg ned Berits blogg, og startet en ren bokblogg, altså denne Berit leser.

Nå vil jeg lage en enklere bok med alle mine bokblogginnlegg fra disse tre årene (pluss noen bloggposter jeg overførte fra den gamle bloggen). Det kan gjøres lettvint i verktøy som lager bøker fra blogg til bok (se min beskrivelse av prosessen her). Prisen for å gjøre det lettvint er litt høy stykkpris, men det går bra når jeg bare skal ha et par eksemplarer til meg selv. Dog beholder jeg denne gangen historikken bakover, og gjemmer ikke denne bloggen digitalt.

Hvem tok osten min?
Denne lille boken av Spencer Johnson handler om to mus og to menn som løper rundt i en labyrint der det finnes ost. De fire har ulike reaksjonsmønstre når osten blir flyttet. En mener at osten som er lagt ut, er hans rett, så han blir værende i rommet der han sist fant ost, uansett hvor sulten han blir. Andre er tregere eller raskere til å få på seg joggeskoene og løpe ut i ubehaget av en labyrint for å finne ny ost. Denne litt teite og veldig amerikanske lille management-boken appellerer til endring. Den er en fabel der man kan kjenne seg selv litt igjen i alle fire osteleterne. Den inspirerer til å gjøre ting på nytt og bevege seg før ostelageret er tomt der man er. Man kan til og med smake ny ost. Jeg leste boken første gang for mange år siden, og fant den igjen i hyllen nå som jeg kjente at jeg begynte å skrive litt kjedelige bloggposter. Å kjede sine lesere er ikke bra.

Så nå blir det bokblogg med bokanmeldelser så mange tirsdager som mulig. Og så mer notiser, og mer bloggposter om lengre tema om ting jeg er opptatt av, og som igår med oppsamling av flere mindre tekster. Jeg lot meg for eksempel engasjere av en sak jeg leste om hvordan b-laget i britisk politikk nå dominerer på begge sider av partiskalaen. Og det kan bli moro med noen inspirerende blogger jeg gjerne vil anbefale, inkludert en livsstilsside jeg abonnerer på. Bloggpostene vil ha til felles at de tar utgangspunkt i noe jeg har lest (og kanskje noe jeg har hørt).

Jeg gleder meg! Skaperglede er viktig. Og å leve et liv som skrivende menneske i mangfoldige format er en fin livsstil (se omtale av Skriveboka her).

Håper du henger med!

Beste hilsener fra Berit

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Faglitteratur, Om å lese og blogge
4 comments on “Fornyer bokbloggen eller Hvem tok osten min?
 1. Tine sier:

  Lykke til med fornying av bloggen, og nytt bokprosjekt! Din pilsvenninne har helt rett, det er din blogg og du gjør akkurat hva du vil med den. Det er jo det som er så gøy med blogg, vi skriver jo alle forskjellig, og de som poster litt andre ting enn bokomtaler, blir vi også bedre kjent med. God sommer Berit!

  Likt av 1 person

 2. Ellen Wold sier:

  Ser frem til nye blogginnlegg Berit! Hilsen storesøster maraton

  Likt av 1 person

 3. […] har som tidligere nevnt lyst til å blogge om flere ting jeg leser enn bare bøker. Jeg abonnerer på The Economist, som har en aktuell og interessant artikkel om at […]

  Liker

 4. […] har som tidligere nevnt lyst til å blogge om flere ting jeg leser enn bare bøker. Jeg abonnerer på The Economist, som har en aktuell og interessant […]

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: