Roald Dahl, Tine J. Sir og Ingvar Ambjørnsen – tre til lest i juni

Jeg liker å lese mange ulike bøker og tekster. Noen appellerer til ettertanke, noen er bare gøy der og da. I juni leste jeg (dvs jeg hørte alle på lydbok) disse bøkene, som var ålreite opplevelser uten den store mobiliseringen av tanker og følelser. Så da blir det samlepost:

The Way up to heaven av Roald Dahl
Novelle som appellerte til meg som pleier å være i god tid til avtaler, buss, osv. I denne novellen er det konemor som jevnt terroriseres av sin mann. Hver gang hun skal rekke noe, blir hun veldig engstelig for å komme for sent. Han sørger for å irritere henne ved stadig å komme mer og mer for sent.
Det er lett å kjenne seg igjen i hennes frustrasjon og fortvilelse når han terger og tøyer hennes tålmodighet. Det skulle han ikke gjort.

Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa av Tine Sir
En søt historie om den ganske senile bestemoren og en hemmelig eske med bilder og brev. Det viser seg at bestemor dro fra Kristiansand til Oslo for fire uke i 1973. Hun dro fra mann og barn for å jobbe på bar i hovedstaden. Hun måtte bare bort litt. I Oslo drar hun på konsert med Frank Zappa. Ved en feil treffer hun ham backstage. Kan møtet ha ført til noe mer? Hva kan og vil bestemor fortelle om sine valg fra over førti år tilbake? Bestemor kom tilbake til mann og barn. Men esken med bildene fra den sommeren er det kjæreste hun har.
Det er en fin liten bok om valg og kanskje om frigjøring.

Dronningen sover av Ingvar Ambjørnsen
Et ektepar godt oppe i årene bor i et fint hus. Hun er forfatter av romantiske serieromaner. Han var bankmann inntil han mistet jobben, og nå lever på sin kones gode inntekter. Denne kortromanen handler mest om fylla. Ingvar Ambjørnsen er her innenfor et av sine kompetansefelt. Han skriver om å lete etter drikkevarer, om gjemmestedet for sprit, om den gode følelsen av alkohol som brer seg i kroppen, om forsøk på tørrlegging. Og altså om at seriedronningen sovner på en fillerye i fylla, og kampen mot vond rygg for å få henne til å ligge et sted der hun ikke kveles av sitt spy. Jeg ser analyser av kortromanen der den sies å handle om ensomhet. Mulig det er en god forståelse. Historien har også en tvist i enden.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , , , , , , ,
Publisert i Korte tekster, krim, Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: