Seierherrene av Roy Jacobsen

Endelig har også jeg tatt sats og tatt dypdykket i slektshistorien fra 1920 til 1990, i Roy Jacobsens bestselger fra 1991. Boken er todelt. Første del er om Marta som vokser opp i fattigdom som datter av en fiskebonde på yttersiden av en øy på Helgeland. Hun kommer til Oslo som tjenestejente midt på 30-tallet. Andre del er om hennes sønn Rogers oppvekst og voksenliv i Groruddalen.

Bokens tema er en families vekst ut av fattigdom og til et mye bedre liv. Med unntak av noen litt lange nostalgiske passasjer fra Rogers skoledager, forteller Jacobsen fint og nyansert om gledene, samholdet og kvalene mellom familiemedlemmene og deres omgivelser. Hvordan de forholder seg til en sosial rangordning og sosiale markører, om skoleliv, damer, rus, og om feriereisene til Mutterns fattige Helgeland. Roger og særlig faren veier for og imot sosialdemokratiet. Klassekampen ser ulik ut etterhvert som familien gjør klassereise.

Seierherrene er en lang bok. Etterpå husker jeg best beskrivelsene av Mutterns akkordbaserte arbeid på fabrikk der mennene gikk rundt og skravlet på timelønn, og fortsatt tjente dobbelt så mye som kvinnene. Og naturligvis løpet ute på fagforeningens feriehjem i Enebakk. Det bør oppleves!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur
2 comments on “Seierherrene av Roy Jacobsen
  1. Hilde sier:

    Dette er en av mine første mursteiner,og etter denne elsker jeg å lese lange gode mursteiner og gruer meg til de skal slutte.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: