Bloomsday – bøker jeg har gitt opp i år

16. juni kalles Bloomsday og er dagen for handlingen i James Joyce’s roman «Ulysses». Jeg har valgt datoen for en årlig gjennomgang her på bloggen av bøker jeg har gitt opp. 16. juni 2017 blir første versjon, til minne om vårens oppgivelse etter tredje kapittel av romanen fra Dublin.

Det er så mange gode bøker som venter på å bli lest. Andre er for tunge eller kjedelige til at de når opp i konkurransen om tid og oppmerksomhet. Jeg forlot «Min kamp» av Knausgård ved den første ufrivillige sædavgangen. I «Ringenes herre» kom jeg aldri forbi bursdagsfesten til han gamle hobbiten. Harry Potter… nei. Man Booker Prize-vinneren «The history of seven killings» var for mange personer og for vanskelig Jamaica-slang. «Vindens skygge» forsøkte jeg på lydbok, men halvveis mistet jeg oversikten over persongalleriet og fremdriften i historien. Alt dette er minneverdige forlatelser. Her kommer bikten for sesongen 2016-2017:

 • «Ulysses» av James Joyce – etter halvannen time på lydbok og de tre første kapitlene med uforståelige titler, syntes jeg ikke dette var noe å bruke turen til og fra t-banen hver dag i en hel måned på. De tre første kapitlene var usammenhengende og tildels vanskelige å forstå.
 • «Den sjette utryddelsen» – det ble for depressivt og for mye biologi og for tungt etter introduksjonen, Pulitzer-pris, eller ikke.
 • «Om diktekunsten» av Aristoteles – den ble for teoretisk, belærende og ikke så praktisk nyttig, kjente jeg.
 • «På sporet av den tapte tid» av Marcel Proust – den ville jeg virkelig komme inn i, altså. Jeg satte av fire måneder etter en juseksamen i januar til grundig fordypning. Men dette ble aldeles stillestående. Det var ingen forskjell på andre og tohundrede side. Jeg ser en verdi i å fordype seg i fire måneder for virkelig å komme inn i noe, men på den tiden kan jeg jo lese nesten tyve andre bøker som jeg liker bedre.
 • «Idioten» av Fjodor Dostojevski – jeg forsøkte den på lydbok, og det ble altfor mange personer å holde rede på, samt at det manglet fremdrift. Etter tre av tretti timers lydbok falt jeg av.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , , , , ,
Publisert i Om å lese og blogge
4 comments on “Bloomsday – bøker jeg har gitt opp i år
 1. Tine sier:

  For en artig ting å gjøre, tror sannelig jeg skal notere meg evt. titler i året som kommer og gjøre det samme. Jeg har forøvrig kommet meg gjennom Idioten og har en bok igjen av Proust, så jeg er nesten i mål der også. Ha en fin helg Berit!

  Liker

  • Berit Solli sier:

   Respekt for Proust-utholdenhet! Mulig Idioten hadde gått bedre om jeg leste og dermed kunne bli hjulpet av fotografisk hukommelse for hvordan alle navnene ser ut…

   Liker

 2. […] av James Joyces «Ulysses», der hele handlingen finner sted i Dublin den 16. juni 1904, startet jeg i 2017 å oppsummere hvilke bøker jeg det siste året har gitt opp å lese. Ulysses ga jeg opp etter […]

  Liker

 3. […] av James Joyces «Ulysses», der hele handlingen finner sted i Dublin den 16. juni 1904, startet jeg i 2017 å oppsummere hvilke bøker jeg det siste året har gitt opp å lese. Ulysses […]

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: