Skriveboka av Merete Morken Andersen

Denne boken på nesten 800 sider er norskboken vi skulle hatt på videregående. Den handler om å være et skrivende menneske – enten man skriver blogg, jobbtekster, dagbok, poesi eller større skjønnlitterære verk. Den er en oppslagsbok om genre, handlingskurver og annen tekstanalyse.

Dessuten gir Morken Andersen tips om å leve et liv som skrivende menneske, for eksempel om å samle ideer, sortere stoffet sitt, stryke i egen tekst, forholde seg til kritikk, gi andre kritikk, osv.

Innen kreativitet fremstilles det ofte som om det ensomme geni bare må gjøre litt mindfulness og sitte alene ute i fjæra, så vil ideene og gjennomføringen komme. Hvis man bare får seg en skrivehytte og egentid, så vil det vise seg at man har unike evner. En del oppussings- og arkitektprogrammer på tv viser folk som tror livet vil bli så mye mer kreativt når de bare får egen plass til den yogamatten. Jeg husker særlig en mann som bygget en hel etasje til sitt eget sted å skrive store verker – og ett år etter bare hadde laget en liten billedbok om ombyggingsprosjektet.

Morken Andersen forteller mer realistisk om samling av materiale, arbeidsprosess, og å la de ulike evnene man har jobbe med tekster. Skaperen som sitter alene i skrivehytta har bare en femtedel av det som skal til. Forfatteren holder kurs i å skrive godt i ulike genre, og viser flere praktiske øvelser.

Dette er en bok som kan leses mange ganger, og delvis, litt her og der. For meg er det mer praktisk kunnskap om å leve et skapende liv i denne boken enn de fleste pastellfargede bøker om å finne seg selv med en kopp grønn te.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Anbefaler, Beste fagbøker, Faglitteratur
7 comments on “Skriveboka av Merete Morken Andersen
 1. Artemisia sier:

  Dette er en flott bok. Jeg har hatt den i flere år, og kikket , leste i den senest i går kveld. Merethe er også en meget dyktig og kreativ kursleder. Var på kurs med henne på Lillehammer for noen år siden.

  Liker

 2. astridterese sier:

  Det hørtes virkelig ut som en interessant bok og en som jeg kunne ha bruk for. Takk for tips og ha en fin kveld!

  Liker

 3. […] Jeg gleder meg! Skaperglede er viktig. Og å leve et liv som skrivende menneske i mangfoldige format er en fin livsstil (se omtale av Skriveboka her). […]

  Liker

 4. Ingalill sier:

  Fniste høyt til det med skrivestua og yogamatta….

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: