Bli hvis du kan, reis hvis du må av Helga Flatland

Fire gutter fra samme bygd reiser til Afghanistan. Rundt de fire er det foreldre og søsken.  Tilsammen blir de flettet sammen som skolekamerater, naboer og familiemedlemmer. Her kjenner alle alle. Så alle blir dypt berørt når tre av de fire gutta omkommer i en bil som kjører på en mine.

Jeg skal ikke være skråsikker på akkurat hva boken handler om. Kanskje er det tilhørighet eller ensomhet eller skjebnefellesskap. Noen kaller det en oppvekstroman, eller en psykologisk roman. Jeg liker at Flatland beskriver hvordan personene opplever omgivelser, hendelser og seg selv, uten å uttrykke sin tolkning. Dermed kan hver leser bestemme selv hva bokens tema og budskap er.

Blant temaene til personene er arv og odelsrett, fødselsdepresjon, homofili, faderskap/moderskap/søskenskap, om å leve i skyggen av gamle krigshelter, omsorg for dyr, om å være flink på skolen, og kanskje mest om å få være med eller ikke få være med i gjengen.

Boken er første del av en trilogi. Det er et stort persongalleri og mange å holde styr på. Derfor er det nok en fordel å lese på, og fortsette direkte på del to og tre, mens jeg husker hvem som er hvem.

Dette er en veldig fin, trist og vakker bok. Rimelig lettlest, også. Flatland vant flere priser for denne. Anbefales!

 

Men:
Så, leste jeg videre i trilogien, og innrømmer at jeg la boken fra meg litt over midtveis i andre bok. Da var det så tragisk og stusselig, med følelsesmessig vemod på alle kanter av disse menneskene som ikke snakker sammen eller viser omsorg for hverandre. Det ble for trasig for meg, der jeg satt i solen på verandaen en lørdag formiddag. Jeg fant ut at å bruke timesvis på denne monotonien, ikke ga meg noe. Så istedenfor å sitte å gnu over stakkarslige skikkelser i en liten bygd, grep jeg øyeblikket og pratet med samboeren min resten av dagen.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: