Forvandlingen av Franz Kafka

En handelsreisende ung mann våkner en morgen som et insekt eller et skadedyr i rommet sitt hos foreldrene.

Verken mannen selv eller noen andre stiller spørsmålstegn ved forvandlingen. Selv er han mest opptatt av hvordan han nå skal komme seg på jobb. Som dagene og ukene går, blir mannen/skadedyret i stadig dårligere form. Han gjemmer seg, lager ekle striper etter seg når han går, de andre lukker døren til rommet hans når de er sammen.

Den lille romanen eller lange novellen ble av Kafka selv sett på som en av hans beste. Analyser av fabelen går på for eksempel at den viser hvordan annerledeshet og utenforskap blir behandlet. Forvandlingen kan også sies å berøre hele familien, ikke bare Gregor, fordi rollene til faren og lillesøster må endres. Noen kaller den fantasy.

Lik som andre klassiske noveller, eks Veddemålet av Tjekhov og Sjakknovelle av Stefan Zweig, er den komprimert, eksperimentell og tankevekkende.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler, Korte tekster
One comment on “Forvandlingen av Franz Kafka
  1. Tine sier:

    Så gøy at du har lest denne. Jeg har sett den på Nationaltheatret for noen år siden, og likte det jeg så veldig godt 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: