S-town, en podcast

John McLemore og hans private labyrint.

Jeg har binge-lyttet meg gjennom syv episoder av den nye «blockbusteren» S-town. Serien er skapt av de samme som laget Serial, og er en sann historie om en mann i lille Woodstock, Alabama. «Shit-town» er navnet den ulykkelige middelaldrende John McLemore bruker på sin lille by i Ingensteds. Selv bor han med sin halvdemente mor og 15 hjemløse hunder. Han lever uten bankforbindelse og uten tv. Han er svært god på å reparere antikke urverk, han har laget en labyrint av hekk på sin store eiendom (bilde), bruker «homo» aktivt som skjellsord, og påstår at han har en skatt av gull et sted på eiendommen.

Han synes det er skikkelig tapersk å ha tatoveringer og piercinger, og så viser det seg at skjult under t-skjorten har han selv store tatoveringer og piercinger i brystvortene.

Spoiler-alert for videre lesning av denne bloggposten:

John tar kontakt med skaperne bak Serial for å få dem til å etterforske et drap han mener er blitt begått av en rikmannssønn. Reporteren drar fra New York til Alabama, og blir litt kjent med forholdene og menneskene. Inkludert at han finner ut at det ikke har vært noe drap. Tidlig i podcasten tar John livet av seg. Dermed går historien over til å handle om McLemore, om kamp om arven, og å finne ut mer om McLemores mangfoldige og enfoldige liv.

Podcasten har fått mye kritikk fra mennesker som mener at den avslører altfor mye om en død mann, som han aldri hadde ønsket at noen skulle få vite. McLemore var åpenbart i psykisk ubalanse, muligens som følge av kvikksølvforgiftning. Reporteren får kritikk for å være en forutinntatt østkyst-mann som går inn i redneck-land full av fordommer. (Hvis man ønsker å forstå seg på fattige, hvite mennesker i USA, vil jeg nok heller anbefale Hillbilly Elegy.) Jeg synes den mest bevegende episoden er den sjette, der det nærmeste McLemore kom en kjæreste forteller en Brokeback Mountain-inspirert historie om dem.

Dette er en rørende historie om en mann med mye på hjertet. Men hvis det hadde vært opp til McLemore, ville den nok handlet mye mindre om undertrykket homofili og mye mer om klimaendringer.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Anbefaler, Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: