Den siste mohikaner av James Fenimore Cooper

En liten guttebok fra 1826 har vært en koselig avveksling å lytte til. Handlingen er lagt til nord i USA i 1757 under kriger mellom franske og engelske styrker, med tapende indianere på begge sider. En oberst for et fort er en hovedperson, med sine unge døtre og en salmesanger i følget. Dessuten er det flere staute indianerkrigere, fremstilt som fysisk flotte, i ett med naturen og stille filosofiske – samt brutale med tomahawkene.

Det etterlatte inntrykket er for meg primært kaoset ved krig. Det er litt vanskelig å følge hvem som er på hvilken side, og det spiller heller ikke så stor rolle i de stadige blodbadene av noen masseslagsmål. Hvorfor noen skulle ta med seg døtre og en salmesanger inn i dette kaoset er vanskelig å skjønne – kanskje er det for å skape en kontrast til territoriekrigens barbari.

Det sekundære inntrykket er boken som et historisk dokument. Den siste mohikaner var en av de mest populære bøkene i USA på 1800-tallet. Særlig de stereotype beskrivelsene av indianerne er som om Morgan Kane skulle sagt det selv.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: