Alvhild av Karl Hoff

Dette hørespillet er tilgjengelig på NRKs nettsider som radioteater. Stykket er fra 1992, og en klassiker i sin sjanger.

Alvhild er en kvinne på 72 år. På dødsleiet på et sykehjem i Oslo tenker hun gjennom livet sitt. Hun har vært musikant i Frelsesarmeen. Fra hun var omtrent tyve år til hun var omtrent førti år bodde hun sammen med sin kjæreste, Julie, som også var musikant i Frelsesarmeen. Julie forlot henne antagelig på grunn av skammen ved å være lesbisk – både skammen Julie selv kjente på, og skammen som gnog på Alvhild fra innsiden. Skammen begynte antagelig å ødelegge Alvhild lenge før Julie pakket sakene sine. Å være soldat i Frelsesarmeen er ikke godt for homofile, selv i våre dager. Etter å ha forlatt Alvhild, gifter Julie seg med Alvhilds bror.

Etter at Julie dro, er Alvhild blitt ensom, bitter og alkoholisert. Hun opplever at livet har vært verdiløst, og «snakker» med sin mor om at hun må hente henne. Hun drømmer at den allerede døde Julie kommer og tar mål av henne til likskjorten. Julie ber om at Alvhild tilgir henne før hun dør, slik at de kan være sammen når de begge er forfremmet til herligheten.

Alvhilds niese har visst svindlet til seg hennes eiendeler. Den eneste som kommer på besøk, er den tidligere hjemmehjelpen, en ung mann som bringer henne sprit og sigaretter. Han sitter og leser høyt fra Jobs bok for henne når hun dør.

Stykket er veldig fint. Det er så man nesten må gråte littegranne, særlig fordi stykket er basert på en sann historie.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Anbefaler, teater

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: