Moby Dick av Herman Melville

Moby Dick er den store hvite hvalen som kaptein Ahab vil hevne seg på for å ha tatt benet hans. Jeg kjørte gjennom denne klassikeren fra 1851 på lydbok.

Boken på omtrent 700 sider handler om hvalfangst, og minner meg litt om Morten Strøksnes Havboka fra bokblogg-felles-lesingen i fjor. Det er vel en 25 år siden jeg leste Ernest Hemingways Den gamle mannen og havet, der også temaet mann/store hav/store havdyr går igjen. Selv etter tredje bok om dette, kjenner jeg ikke på fascinasjonen.

Melville jobbet selv en periode som hvalfanger, og beskriver i detalj skipene, livet ombord på tre års tokt, de ulike hvalsortene, redskaper, osv. Det blir vel detaljert for meg. Det hendte at jeg gikk i byen med Moby Dick på øret, og merket at mine tanker bare forsvant alle andre steder. Det er forsåvidt en fordel med lydbok – at den kan surre og gå litt uten full oppmerksomhet. Når jeg leser med øynene, klarer jeg ikke å tenke på noe annet og henge meg på igjen litt senere nedi avsnittet. Det går greit med lydbok. Melville henfaller i blant til bladibladi, og da er det greit å bare la det gå til halv oppmerksomhet på øret.

Boken er altså snart 170 år gammel. Den er fra en tid da levende bilder fra under vann av de store hvalene ikke fantes. Landkrabber var henvist til store monster-tegninger av hval. Melvilles beskrivelser av hval minner noen ganger mer om Haisommer enn om våre tiders fredsommelige vakre kjemper. Melville utbroderer folklore og overtro knyttet til hval og livet ombord.

Hovedpersonen Ishmail har fått hyre hos hvalskutekaptein Ahab, som altså setter seg fore å jage i senk den store hvite hvalen som tok benet hans for mange år siden. Hevn er en besettelse. Ahab ender da også med å gå til bunns sammen med Moby Dick.

Mange timer og blyanter har gått med på skoleoppgaver og doktorgrader av analyser om hva hvalen egentlig representerer og hva som eventuelt feiler Ahab. Hva sier boken om ledelse, og om de  destruktive psykologiske kreftene i mennesket? Hvordan kan en besettelse eller hevntanke føre til et menneskes undergang?

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: