Så du ikke går deg bort av Patrick Modiano

Denne lille romanen havnet spontant hos meg på et Mammutsalg på fantastiske bokhandel/kaffebar Gravdahl på Hamar. Jeg har tidligere lest Nobelprisvinnerens roman Ungdomstid.

Denne gangen er historien nesten som en kriminalroman. Hovedpersonen, en ensom forfatter, møter ukjente mennesker som gir ham bruddstykker av hans egen fortid. Langsomt husker han opp igjen folk som var viktige for ham, gjenstander og folk som bare passerte, og folk som sviktet. Modiano trekker i en hel masse tråder, uten å «fikse» mysteriene som en vanlig krimforfatter ville gjort. Isteden henger mye meningsløst igjen i ingenting. Det er ekstremt mange spørsmål uten svar, og antydninger til sammenhenger som ikke blir oppklart.

Det er antagelig akkurat det som er poenget. Usikkerhet om sammenhenger, hukommelse, tilfeldigheter, og uklarheter ved andres liv og forklaringer. Kanskje mener Modiano å stille spørsmålstegn ved hva som egentlig er sant, og ikke minst om hva folk gjør med hverandre i sine små og store beslutninger. Slik sett er boken annerledes fra andre bøker, der alt skal gå opp og forklares. På en ukrim-måte blir ingenting løst tilslutt. Derfor likte jeg denne boken.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: