Veddemålet av Anthon Chekhov

Denne novellen handler om en ung jurist som diskuterer dødsstraff vs livsvarig fengsel med en middelaldrende rik bankier. Er det best med en rask eller langsom død (og bøddeljobb)? Resultatet blir et veddemål der den unge juristen sperres inne i et slott uten kontakt med mennesker, men ellers alle goder tilgjengelig. I femten år. Hvis han klarer det, vil han få mye penger

Jeg liker noveller og andre historier som ikke er overtydelige og overfylte. Og det er sikkert mange analyser av hva denne novellen handler om. Jeg tenker at den handler om frihet, om hva man kan være fri fra. Inkludert å være fri fra andres krav, egne forventninger, osv. Hvem er og blir mest lykkelig av juristen og bankieren etter femten år? Muligens noe buddhistisk budskap i russisk 1800-talls-stil, der, altså.

Jeg «leste» boken som lydbok, med Espen Skjønbergs nydelige innlesing på normal hastighet. Det var veldig fint.

 

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Korte tekster, Skjønnlitteratur
One comment on “Veddemålet av Anthon Chekhov
  1. […] som andre klassiske noveller, eks Veddemålet av Tjekhov og Sjakknovelle av Stefan Zweig, er den komprimert, eksperimentell og […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: