Slik fikk jeg flere lesere på bloggen – en stund

Berit leser-bloggen er om leseglede. Å lese og skrive om bøker er det morsomste. Nå har jeg funnet ut at det også kunne være moro å finne ut mer om hvordan digitale medier fungerer som kanaler for distribusjon. Jeg jobber noe med digitale medier, men friheten til å eksperimentere er større på min egen side enn på jobbens.

Sharing is caring
Jeg tror ikke på hemmeligheter i en fritidsbloggs «forretningsutvikling». Særlig fordi min blogg er en hobby av utgifter, og ikke gir noen inntekter what-so-ever. Denne bloggen er et resultat av personlig overskudd og ønske om læring. Da er det bare stas å dele erfaringer, så lærer vi enda mer sammen. Hvis du får suksess (hva det nå enn er som definerer suksess for deg) ved å ta noen av de samme grepene som jeg har tatt, eller tvert imot gjort noe annet, er det kjempehyggelig! Fortell gjerne hvordan det går borte hos deg!

Syv års erfaring
Fra før har jeg hatt fem år med egen blogg om alt mulig, særlig politikk. Hovedhensikten der var å samle mine politiske innlegg og å ha en hjemmeside for kledelig selvpromotering. Jeg laget bok av den bloggen i 2014, og nedla den i 2015. Første læring av den bloggen var å holde fokus, og ikke la bloggen skli ut i alle typer tema.

Sommeren 2015 opprettet jeg denne nye bloggadressen. Jeg la over bloggposter fra leseprosjektet med 50 bøker på ett år (juli 2014-juli 2015), og startet med klikktelleren tilbake på null. Deretter skapte jeg jevnlig bloggposter med engasjert innhold i halvannet år. Jeg kjente at jeg klarte og likte å lese og skrive jevnt nok (alternativt lese i bolker og legge klart for publisering flere uker og måneder frem). På et tidspunkt endret jeg publiseringsdag fra søndag til tirsdag. Jeg opprettet en Face-side for bloggen (og fortsatte å bruke min gamle Twitterkonto med noen samfunnsinteresserte følgere). Jeg oppsøkte for første gang et hyggelig bokbloggermiljø i byen. Samtidig lærte jeg i jobben mer om Søkemotoroptimalisering (Search Engine Optimization SEO). SEO er et fagfelt i stadig endring ettersom søkemotorene endrer sine hemmelige algoritmer hele tiden. Jeg er humanist og papirelsker, ikke teknolog. Men litt kunnskap om «bits and bytes» viser seg å være nyttig.

Tenke mer på leseren
Mitt mål med bloggen er å lære og å ha det moro. Jeg fant at læring også innebærer å tenke nøyere på hvem som er mine målgrupper. Hva ønsker leseren? Jeg innså at leserne (med unntak av min mor) ikke er særlig interessert i hva jeg leser. De er interessert i hva de selv skal lese. Jeg fant meg selv i en kopernikansk vending, altså: Bloggens hensikt er ikke at jeg holder logg over min lesing, men å spre leseglede. Kopernikus er ansett å være den første som sa at det var solen, ikke vår jord, som var universets sentrum. Min kopernikanske vending blir altså at det er leseren, ikke meg selv, som er bloggens mål. Hva gjør man så?

Lettere å se
I desember 2016 begynte jeg å gjøre noen endringer på bloggen. Jeg bare satte igang med det som var lettest å gjøre først. Og selvom wordpress som bloggplattform er intuitiv å bruke, er det litt mikkmakk å surre rundt i «baksidens» mange gemakker. Jeg startet med å legge over til en «widget» (heter det «et widget»?) eller oppsett for hele bloggen som er responsiv, altså at bloggen tilpasser seg alle skjermstørrelser, eks mobil. Omtrent en tredjedel av leserne på min blogg kommer hit på mobil. Jeg endret også fra et oppsett der alle sakene lå nedover og nedover på siden. Isteden gjorde jeg kun de første linjene i hver sak synlig. Dermed ble det mindre scrolling for leseren å finne nye bokomtaler. Disse endringene gjorde det lettere for leseren å orientere seg.

Justere mot målgruppen
Første del av januar ble det mest eksamenslesing, men tallene på bloggen begynte å stige. Det trigget meg til å gjøre mer. Jeg endret noe av teksten på de faste sidene til å handle mer om bloggens mål om å spre leseglede ved å anbefale bøker.

Jeg tenkte at bloggens førsteleser er en kvinne mellom 20 og 90, som er glad i bøker, og enten lurer på hva hun skal lese eller hvilken bok hun skal gi bort. Sånn sett kunne det vært moro å få knyttet den til en app om at når hun står i en bokhandel, kommer det opp tips. Det får bli senere…

Bloggens målgruppe er norsk, men jeg la inn google translate-funksjon på forsiden, i tilfelle det skulle komme internasjonale gjester.

Sjekke ut konkurransen
Etter eksamen gjorde jeg noen systematiske observasjoner av andre bokbloggere. Jeg så at mange av dem har flere undermenyer i menyene på forsiden. Inn å fikse undermenyer her, altså. Og ikke minst måtte jeg gå inn og endre kategorier på hvert av mine tidligere innlegg slik at undermenyene fikk innhold.

Jeg så også at en del bokbloggere som er etablert som «store» har holdt på lenge. Flere av de største (som altså har holdt på lenge og ikke er et blaff) engasjerer seg i bloggmiljøet, for eksempel ved å arrangere lesesirkler, møter for å lese sammen på kafé, eller bokbloggerdag. Jeg tenker litt nå på hvordan jeg kan bidra.

Noen av dem har også lesemål der man kan følge med på hvordan de kjemper seg frem for å nå sine mål. Slik skaper de muligens spenning, engasjement og kanskje gjenkjennelse. Jeg synes at lesemål binder spontaniteten min slik at lesegleden taper seg. Skal tenke på det. Det går an å koble seg til Goodreads med sitt lesemål. Mulig jeg vil gjøre det i fremtiden.

Noen av de andre bokbloggerne skriver også om eks reiser, trening eller foto. Det gir jo flere lesere, men jeg vil altså spisse denne bloggen til bøker. De fleste av dem skriver innmari langt, og til og med uten avsnitt. Journalisten i meg trosser den stilen. Noen er også mer opptatt av nyere norsk litteratur enn jeg er.

Jeg tenkte at når primærleseren er kvinne, så kunne jeg legge an til mer feminine fonter, slik de andre bokbloggerne har. Men min blogg er vel fortsatt en av de «røffeste» i feltet.

Jeg kikket på andre typer suksessrike blogger, eks matblogger og rosablogger. Jeg så at de i liten grad lenker til andre blogger eller kilder. Men i det mer «koselige» bokblogguniverset vil jeg fortsette med linker til andre bokbloggere – vi trenger å holde sammen.

Eks Trines matblogg har kraftfulle undermenyer om mat. Matoppskrifter og anvendbarhet for bloggbrukeren som stadig kommer tilbake er det viktigste. Hun omtaler også kjøkkenutstyr. Jeg tror dog ikke jeg skal utvide til interiørblogg om bokhyller og leselamper.

Jeg sjekket også ut vlogs, altså videoblogger på eks youtube. Det kan testes. «Berit filmer selv» blir en hit, det kjenner jeg på meg 🙂 Men jeg leste nylig en nyhet om at 85 prosent av alle filmer på youtube blir spilt av uten lyd. Det utfordrer naturligvis kreativiteten å skulle mime en bokblogg….  Jeg tror jeg lar det ligge inntil videre. Å hevde meg på snap ser jeg heller ikke helt hvordan skal foregå.

Flere typer bloggposter
I januar publiserte jeg en sak om hvilke av bøkene jeg leste i 2016 som jeg vil anbefale mest. Søkemotorene ønsker visst i økende grad å kunne svare på spørsmål, som «hva skal jeg lese?» eller «hvilken bok skal jeg kjøpe i gave?» Dessuten skal det være en fordel å ha hyppigere oppdateringer på bloggen. Så nå tenker jeg at jeg skal utvide fra bare å skrive om en ny bok på tirsdager til også å lage noen bloggposter på lørdager. Lørdagene skal handle om å lese, anbefalinger, eller, som denne, om å bygge blogg og distribusjon.

I tillegg tenker jeg å spre mer leseglede på andre måter enn gjennom bloggen direkte. Primært har jeg begynt å spre linker til glade lesetips på bloggens Facebook-side (lik siden min her). De får mange flere views på Face enn linker til bloggen. Å dele populært innhold forteller Facebook at siden er attraktiv. Jeg deler også på min Twitter og Google+.

Oppgradere
Jeg har vært fornøyd nok med statistikkverktøyet i wordpress, men i slutten av januar fant jeg ut at google analytics ikke fungerte på bloggen. Jeg ville ha mer data og knytte meg tettere til google. Jeg fant ut at hjelp til søkemotoroptimalisering ville jeg få inn i pakken fra wordpress-bloggplattformen ved å oppgradere mitt abonnement. Det er flere nivåer wordpress, fra gratis til noe betalt, og helt opp til å kunne kjøre sider med netthandel. Jeg er spent på effekten og verdien av oppgraderingen, som koster meg omtrent 200 dollar i året.  Såpass koster det med en hobby. Inne i denne pakken ligger også muligheten for en times en-til-en-hjelp fra en wordpress-ansatt, at bloggen er reklamefri, at jeg eier http://www.beritsolli.com, m.m.

Resultat
Antall klikk har gått fra et flatt nivå gjennom hele 2016 til et tredoblingsbyks i januar på snitt pr dag. Fremgangen er fantastisk. Så nå er jeg spent på hvordan tallene utvikler seg i februar. Fortsatt er tirsdagspubliseringene om en ny lest bok bærebjelken både for min glede og for bloggen.

Oppdatert februar
Jeg ventet litt med å publisere denne bloggposten til jeg så hvordan det gikk i februar. Det var lurt, for i februar dalte lesetallene tilbake til desembernivå. Det skyldes muligens at jeg publiserte sjeldnere, for søkemotortreffene på alle mine saker blir flere når jeg publiserer noe nytt oftere. Dessuten publiserte jeg flere «bestselgere» i januar som dro opp snittet. Det synes likevel som at å kjøpe søkemotoroptimalisering (SEO) fra wordpress ikke har særlig verdi – man må gjøre ting selv og «for hånd», uansett.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Om å lese og blogge
2 comments on “Slik fikk jeg flere lesere på bloggen – en stund
  1. Takk! God deling av erfaring – og jeg setter stor pris på dine blogginnlegg!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: