Et «Fjell og Vidde» for et lesende liv?

Jeg leste mitt medlemsblad i Turistforeningen, «Fjell og vidde», da jeg kom på en idé: Hva om man lager et tilsvarende blad om å være et lesende menneske? (med forbehold om at det finnes allerede). I Sverige fant jeg et blad for dem som ønsker å skrive bøker. Det må være et marked for blad for dem som vil leve et nysgjerrig, vakkert, deilig, farlig og allsidig lese-liv?

«Fjell og Vidde» er et drømmeblad for alle som liker å være ute eller å dra på tur på en eller annen måte. Artiklene er om utstyr, det er turreportasjer, intervjuer med folk om å ha barn med på tur, osv. Man får lyst til å reise på tur av å lese.

Motsvarende ser jeg ikke så mye innen lesing? Det finnes blader (og blogger…) og bøker, men ikke om lesere eller om å lese? For eksempel foreningen !les er en sammenslutning av forlag, bibliotek osv for å fremme bøker. Dog handler det mest om bøker på norsk og mot ungdom. Ganske tydelig for å pushe forlagenes salgsinteresser, altså. Men foreningen underbygger ikke drømmen om å være lesende. Det finnes magasiner om drømmen om å skrive, men fortsatt altså ikke om å lese.

En leser-versjon av «Fjell og vidde» kunne handlet om å leve et lesende liv. Om utstyr som lamper og lesestoler, om lesereiser, om å nyte lydbøker i hverdagen, om syn, om ekstrem-lesere, bokhylleanmeldelser, om høytlesning, om å lese om steder man skal reise til, om film og bøker, om gode anmeldere, om innbindingsmetoder, om nettsteder, om antikvariater, om hjernens plastisitet og lesings betydning for hjernens utvikling, om å lese på fremmede språk, osv. Det kunne også handlet om tidsskrifter av ymist slag (selv leser jeg alt fra Minerva til Kondis). Når «Fjell og vidde» anbefaler bøker av eventyrere som Erling Kagge og Helge Ingstad, kunne leserbladet vårt hatt anbefalinger av de beste turene for å lese eller handle i bokhandler (jeg har bloggbekjente som reiser til Paris i ens ærend, og selv må jeg jo i bokhandler i London). Sånn er det bare å fortsette å trille ut gode idéer til redaksjonelt innhold. Så kunne annonsene ha kommet fra forlagene, møbelprodusentene, hoteller tilrettelagt for en lesehelg med venner, og hva vet jeg.

Dyrke drømmen om et lesende liv, altså. Istedenfor å pushe nye titler. Det hadde vært noe? Jeg selv har ikke tid til å realisere denne idéen akkurat nå. Så: Vær så god! Jeg blir første abonnent.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Om å lese og blogge
3 comments on “Et «Fjell og Vidde» for et lesende liv?
 1. Artemisia sier:

  Det hadde blitt et koselig blad.:) Men det spørs om vi må klare oss med bloggene..;)

  Likt av 1 person

 2. Ingalill sier:

  De prøvde vel på noe lignende i BOK, selv om fokuset nok var mer på bøkene enn alt rundt. De måtte vel kaste inn hansken ganske tidlig, (kjenner ikke detaljene) og krype tilbake til internettet. Magasiner og aviser sliter. Her i huset er det bare Kondis som henger igjen, og det utelukkende pga rabatten på Løplabbet. Hadde den falt bort, hadde jeg ikke lenger hatt behov for Kondis (leser det av og til på nett).

  Når det er sagt, er det en god ide, selv om jeg sannsynligvis ikke ville abonnert (alt bokhandler stoff jeg trenger får jeg av helan og halvan på tur (silje/elisabeth), og fine lenestoler og tekopper står i kø på instagram. Halvparten av bokfeeden min på insta handler om hvor fint det ser ut å lese – estetisk lesing?. Dette ser sikkert anderledes ut for ikke-bloggende? Jeg ønsker meg at alle disse sponsorene du snakker om kommer oss bokbloggere til gode -)

  Liker

 3. Berit Solli sier:

  Det kan hende publikummet er for lite, ja… Noen på Face kommenterte at svenskene har et blad som heter Vi leser: http://vilaser.se/ Lurer på å sjekke det ut. Et nordisk publikum blir kanskje stort nok til å bli lønnsomt…

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: