Ståsteder av Svend Brinkmann

Filosofi for et bedre og mer nøysomt liv i samhandling med andre. Det er hva denne fantastiske boken handler om. Den danske psykologen Brinkmann har tidligere skrevet bestselgeren Stå imot!, der han raljerer over selvhjelpslitteratur (jeg blogget om den i april 2015). Nå tar han for seg hvilke evige ståsteder man kan ha som menneske. Han tar for seg ti filosofer over like mange kapitler. Perfekt lesning for t-banen en uke, med ett kapittel hver vei i fem dager. Det hjelper nok litt med grunnkunnskaper fra ex. phil, men med unntak av enkelte snirklete partier, særlig om Derrida, er den ikke vanskelig.

Brinkmann fortsetter her sin kamp mot selvrealiseringsindustrien. Han skriver om at mennesker dannes i samspill med andre. Å se innover for å realisere noe derfra er lite fruktbart, og gjør mennesker ulykkelige. Han skriver om at mennesker har verdi i seg selv. Det er viktig å gjøre ting uten å vente gjengjeld. Om at ekte glede kommer når man gjør ting uten å skulle oppnå noe med det, for eksempel leke, lære eller bygge noe. Eller kanskje om å blogge om bøker, for å ta et nærliggende eksempel. Om betydningen av forpliktelse. Kjærlighet i sine mange fasonger, kan man kanskje si. Det hele rundes opp til funderinger over meningen med livet, alternativt mangelen på sådan, og betydningen av dødens eksistens for at noe i livet skal være viktigere enn noe annet.

I de ti kapitlene skriver han om 1. Det gode og Aristoteles, 2. Verdigheten og Kant, 3. Løftet og Nietzsche, 4. Selvet og Kierkegaard, 5. Sannheten og Arendt, 6. Ansvaret og Løgstrup, 7. Kjærligheten og Murdoch, 8. Tilgivelsen og Derrida, 9. Friheten og Camus, og tilslutt 10. Døden og de Montaigne. I tillegg starter han det hele med livets meningsløshet fra Woody Allen.

Jeg pleier å tenke på meg selv som en liberaler og liberalist, som ikke liker de verdikonservative delene av mitt parti Høyre. Når jeg leser denne filosofiboken, ser jeg imidlertid at jeg også er verdikonservativ. Det er bare at de andre verdikonservative menneskene jeg kjenner tenderer mot det gubbete og kristne. Gubbete og kristent liker jeg jo ikke. Men her hos Brinkmann er det mulig å finne et ståsted for sånne som jeg. Så det kan hende at jeg liker boken fordi jeg er enig. Med det forbehold: Anbefales!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Publisert i Anbefaler, Beste livsstil-bøker, Faglitteratur
2 comments on “Ståsteder av Svend Brinkmann
  1. […] mot selvhjelpslitteratur og om å stå imot. Jeg likte begge bøkene, og har skrevet om både Ståsteder og Stå […]

    Liker

  2. […] og om å stå imot. Jeg likte begge bøkene, og har skrevet om både Ståsteder og Stå […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: