Skrue McDucks liv og levnet av Don Rosa

Praktutgaven om Onkel Skrues liv ble med på hyttetur. Den egnet seg godt for koselesing foran peisen etter skitur!

Don Rosa har tegnet historier ut av alle detaljer om Skrues liv, gitt av Carl Barks. Vi følger Skrue som ung skotte ut i den store verden på slutten av 1800-tallet. Han jobber hardt og tar store sjanser i Afrika og ulike deler av USA. Han leter etter edelstener, driver kveg, jobber på båter, og etter 22 slitsomme år finner han endelig gull i Klondyke. Som rik mann kommer han hjem igjen til familien i Skottland, og oppdager at han ikke lenger passer inn der. Så tar han familien med til eiendom han eier, der han har store visjoner for å bygge opp en ny by, Andeby. På sin ferd treffer han mange aktører – eller deres foreldre – som kommer igjen i senere serier, for eksempel Rikerud, B-gjengen, Petter Smart, og ikke minst blir vi kjent med hans søstre, fremtidige Bestemor Duck, og en av søstrenes sønn, lille Donald.

Hver tegnede rute er full av fine detaljer. Ofte er det stor komikk eller samfunnskritikk. Skrue utvikler seg mye som menneske gjennom boken. Han er en arbeidssom kapitalist og sin egen lykkes smed. Han er lojal mot familien, og kjempesterk i alle fysiske kamper. Han blir lurt mange ganger på sin vei til rikdom, og blir herdet. Han treffer også en vakker kvinne. Han har flere sider enn bare gjerrigknarken «Scrooge», kjent fra Charles Dickens’ julefortelling.

Don Rosa har lagt til veldig mye fakta og bakgrunnsinformasjon. Jeg kjenner ikke godt nok Donald-universet til å sette pris på det, men forlaget skryter særlig av denne delen av boken.

Altså en meget god barnebok, som all «Donald»-litteratur. Og egner seg også for voksentid foran peisen.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Beste barnebøker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: