The Vegetarian av Han Kang

Min utgave av The Vegetarian av Han Kang, noe preget av en tilværelse på t-banen.

Min utgave av The Vegetarian av Han Kang, noe preget av en tilværelse i skulderveske og på t-banen.

The Vegetarian vant Man Booker International Prize i 2016. Hovedpersonen er en sørkoreansk kvinne som etter mareritt om menneskelig vold blir vegetarianer. Hennes valg provoserer hennes mann, far, mannens kollegaer, hennes søster, og alle andre rundt henne. Boken er tredelt, der hennes mann, svoger og søster forteller hver sin historie om hovedpersonen. Hovedpersonen ønsker etterhvert ikke bare å være en vegetarianer, men faktisk selv å bli en plante.

Boken omtaler mye kropp, begjær, menns betraktninger om kvinner, forventninger til hverandre og naturligvis mat. Mange av beskrivelsene er fremmed, og er muligens et resultat av koreansk kultur og kjønnsroller. Hovedpersonen blir stadig mer fjern og altså vegetativ.

Jeg leser boken som en beretning om opprør. Hovedpersonen har vært lydig og usynlig. Når hun gjør det minste opprør, ved å slutte å spise kjøtt, kommer all normativiteten hun stille står opp mot etter henne. At ingen av de tre fortellerstemmene er henne selv er nesten litt irriterende. Jeg antar hun er utelatt som fortellerstemme nettopp fordi hun ikke ønsker å være et subjekt med egne oppfatninger.

Boken er anderledes enn mange andre bøker, med indirekte kulturfortelling fra Korea. Dessuten liker jeg det stramme formatet, altså at boken ikke er utflytende i bladi-bladi, som altfor mange bøker er.

Anbefales!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur
4 comments on “The Vegetarian av Han Kang
 1. Tine sier:

  Flott omtale, nå gleder meg til å ta fatt. Bestilte boken på Amazon for noen uker siden, men har ikke begynt å lese enda. Fikk forfatterens nyeste norske utgivelse i posten i dag, tror jeg leser den først 🙂

  Liker

 2. Elida sier:

  Denne las eg då den var nominert til Bookers internasjonale pris (som den forøvrig vant), og syns den var ei meget spennande bok, og heilt annleis enn mykje anna eg har lest. Du skriver at du liker det stramme formatet, og eg husker at eg likte og at det ikkje var fullt av utanom-snakk.

  God tysdag til deg!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: