Jakten på Olav den hellige av Øystein Morten

Jakten på Olav den hellige

Jakten på Olav den hellige

Øystein Morten har skrevet en spennende bok som spenner fra dagens leting blant og analyser av den katolske kirke i Oslos relikvier og andre gamle saker, til lange fortellinger om Olav den helliges liv som soldat og konge.

Morten er religionshistoriker. Her har han klart å gi liv til den gamle helgenkongen. Før han ble konge, var Olav leiesoldat, og en meget brutal og grusom sådan. Ikke så mye helgen, der, altså. Kanskje lot han seg også kristne fordi det var det herskerne gjorde. Morten løfter frem hvordan senere herskere hadde fordel av at Olav ble helgenerklært. Historiene om Olav, særlig mytene om hans død og liket etterpå, er helt like andre helgenhistorier fra samme tid, og altså ikke særlig troverdige. Jeg synes de religionshistoriske funderingene er best i boken.

Jeg leste boken på t-banen. Den er lettlest og underholdende. Litt detaljert om slag og sånt, selv for meg som er historiker, men det finnes sikkert noen som synes slagene og vikinghistorien om intriger og maktkamper er den beste delen.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Faglitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: