Sauebondens liv av James Rebanks

James Rebanks

James Rebanks

Fortellinger fra den engelske landsbygda er blitt en internasjonal bestselger. Sauebonden forteller usentimentalt om en hard hverdag med saueklipping, gjeting i heiene, kjøp og salg av sau, osv. Det er en fin bok om vanlig liv. Noen ganger litt monoton, og det er muligens et selvstendig poeng. Han forteller om sauedrift slik forfedrene har gjort på dette stedet i 600 år, og slik sauebønder gjør overalt. Han fremhever verdien av å gjøre ting sakte, nøye og sammen, og verdien av lokal tilhørighet.

Rebanks er til daglig konsulent, blant annet for UNESCO ved siden av gårdsbruket. Han arbeider for å bevare kulturlandskap over hele verden. Denne boken er blitt et internasjonalt bidrag til forståelsen av å holde liv i lokale tradisjoner og næringer, samtidig som den viser frem slitet. Jeg tenkte på landbruksreklamen om gutta som ble igjen på landet for å «gjøre ting skikkelig».

Uten å tenke på det selv, antagelig, viser han også frem et samfunn der det er menn som bestemmer. Landsbygda kan være et bredt forankret og dypt nedarvet patriarkat. Hans mor, søster eller kone ville nok ha skrevet en svært annen, og kanskje mer interessant?, bok. Selv er jeg ihvertfall glad for at mine formødre dro, eller dyttet sine sønner, til byen.

På sitt vis er boken også en av mange forklaringer på Brexit og Trump og andre utfall av at mange mennesker ikke liker globalisering, sentralisering, maskinisering, osv.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Faglitteratur, Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: