Fortellekunst av Henrik Langeland

Henrik Langeland er en suksessrik forfatter. Han har holdt kurs om å skrive bøker i regi av Tiden forlag. Denne boken er «manuskriptet» til kursene, som har Per Petterssons «Ut og stjæle hester» som gjennomgående eksempel.

I denne lille boken forteller Langeland om oppbygging av en roman, for eksempel med rytme i vendingene i handlingen, hvordan man beskriver hovedpersonen og vedkommendes medhjelpere og motstandere frem mot et mål, om å sette scener, bestemme seg for en tidslinje, osv. Kort beskriver han også teknikker for å holde oversikt over sitt manus, og om en forfatters hverdag.

Langeland surfer her på bølgen av drømmemakeri, der svært mange ønsker å bli forfattere. Boken hjelper sikkert en del mennesker med hvordan de bør skrive, og forlaget tjener penger (og sparer sikkert konsulenttid) på kurs og dette kursmateriellet. En venn av meg som jobber i forlag forteller at han iblant mottar digre, for eksempel syvbinds, fantasyromaner som er helt umulige å gi ut. I noen målgrupper bør altså denne boken leses mye mer.

Etter å ha lest Langeland oppdager jeg at jeg leser bøker med noe annet analytisk blikk, i tillegg til min vanlige mer følelsesbaserte lesemåte, for eksempel se på oppbygging av romanen. Deler av norskpensumet fra skolen passerte meg visst uten å hefte. Nå er det på plass.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Faglitteratur
2 comments on “Fortellekunst av Henrik Langeland
  1. RandiA sier:

    Ja, denne lille boken er ganske lærerik – så fint at du fant den nyttig.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: