Haren med øyne av rav av Edmund de Waal

Edmund de Waal har skrevet en fantastisk roman om en samling japanske små nipsfigurer (netsuker) og deres eiere gjennom et par hundre år. Han har arvet samlingen av en onkel bosatt i Japan. Derfra leter han opp eierne bakover i familien av svært rike jødiske bankierer og kunstsamlere.

Kvalitetsnips
Den første delen av Haren med øyne av rav handler om hvordan forfatteren Edmund de Waal overtar samlingen av 264 tomme-små figurer i elfenben og andre fine materialer. de Waal er selv keramiker, og gir vakre beskrivelser av å ta på ting. Han er opptatt av å kjenne på stoffer, materialer, vekt og overflater. Netsukene er blitt laget over lang tid av håndverkere med stor kjærlighet. Særlig er det fascinerende for meg som er såpass i mot nips at noen bruker fritiden sin i årevis på å lage små figurer vakrest og best mulig.

Da jeg leste Haren med øyne av rav sin første del, krøp det inn i meg en økt forståelse for kvalitet. Kvalitet i ting, kvalitet i å gjøre ting skikkelig. Verdien av gamle ting og gamle familieeide ting. Verdien av farfar møbelsnekkers nøye arbeider. Til daglig arbeider jeg med arkitekter, og jeg gjorde meg refleksjoner om innholdet i begrepet «boligkvalitet» mens jeg leste. Jeg fikk også lyst til å prøve meg på å lese Prousts tolvbindsroman «På sporet av den tapte tid», og la lesingen ta de fire månedene i strekk som de anbefalte i bokhandelen.

Paris
Haren med øyne av rav sin første del av fire er lagt til Paris. Samlingen blir kjøpt av en barnløs dandy, metropolitt og kunstkjenner. Han er meget aktiv innen kunst, intellektuelle miljøer og sosieteten. Likevel, på slutten av 1800-tallet merker jødene i Paris stadig mer av antisemittismen. Dreyfus-saken nærmer seg, mens hovedpersonen Charles må tåle utfrysing og mistro fordi han er rik og jøde.

Charles gir bort samlingen til en nevø som gifter seg i Wien, og Haren med øyne av ravs neste del truer med mer antisemittisme i Østerrike.

Wien, Odessa, Japan
De tre neste delene av boken var litt mindre gode, synes jeg. Nå blir boken mer spesifikk om hans familie, om den enorme velstanden til bankierhuset, og ikke minst om den forferdelige antisemittismen i førkrigs-Wien. Boken tar kraftig oppgjør med hvordan familien ble behandlet og fratatt alt under dekke av tysk, korrekt jus. Han viser at jødehatet fortsatte også etter krigen.

Det eneste en av tjenerne klarte å berge, var samlingen med netsuker. De gikk videre i arv til grandonkelen, som bosatte seg i Japan, og dermed førte netsukene tilbake til opprinnelsen.

Anbefales!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur
4 comments on “Haren med øyne av rav av Edmund de Waal
 1. Berit sier:

  Denne boka har på forunderlig vis stått i «prioriteres»-hylla i flere år… Hva er det som gjør at jeg aldri får begynt?? Kanskje dette blir det sparket jeg trenger for å komme i gang ;o)

  Liker

  • Berit Solli sier:

   Si det… Prioriteres-hyllen har så mange godsaker, her, også 🙂 Kanskje den er tyngre å komme igang med fordi den ikke fokuserer så mye på EN person som på en lang historie? En bok som gir lyst til å forsøke seg på Proust har noen lengre kvaliteter. Lykke til!

   Liker

 2. Ingalill sier:

  Helt enig. Framifra bok. Spesielt del 2.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: