Frognerfitter av Alexia Bohwim

Jeg har hatt bursdag, og ønsket meg i den anledning bøker som folk selv har likt. Det er stas, for da får jeg så mange ulike bøker fra mine ulike venner.

image«Frognerfitter» gjorde en viss furore da den kom for noen år siden. Min venninne fra Bislett mente at jeg, som opprinnelig er fra Ullern, også ville kunne ha noen gjenkjennelser.

Boken handler om en strøm av dop, festing, utesteder og menn på Oslos urbane vestkant fra midten av 80-tallet og utover. Slik sett blir den ganske monoton og flat. Muligens er poenget å demonstrere at en rekke kvinner og menn lever nettopp så vilt/kjedelig. Men jeg tviler på at det har vært forfatterens intensjon, siden jeg har sett rosabloggen hennes full av halvnakne selfies og selvopptatt tomprat. Det er nok ingen underliggende og skjulte hensikter her.

Forfatteren og hovedpersonen i boken har noen fellestrekk, eks omtrentlig samme alder (noen år eldre enn jeg) og fra Frogner og kunstneriske foreldre. Hun skriver om utesteder som alltid har vært litt for kule for meg, og skriver om personer som folk som vet hvem de er, antagelig vil gjenkjenne. Jeg gjør det ikke. Ut fra bloggen ser det ut til at forfatteren gjør gjørs på at folk skal lure på hvor mye av det hun skriver som er sant. Jeg kjenner at det dessverre ikke bryr meg så veldig. Og det er helt i orden at det antagelig er gjensidig.

Boken om ensforming og unødvendig destruksjon av seg selv, andre og hverandre er kanskje ment å skulle få en oppfølger? Jeg ser ikke for meg hvor den skal gå. For det er ingen utvikling i karakterene, utover at det går jevnt stadig dårligere. Boken kunne vært litt blanding av ungjentenes tragedie i «Tankene mine får du aldri» (dog uten den direkte prostitusjonen) og «Cash» fra det voldelige rusmiljøet i overklasse-Stockholm (dog uten spenningen). Men det kunne den bare vært dersom den var svært mye bedre skrevet.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: