«Hvis du vil» av Helle Helle

Den danske romanen Hvis du vil, om en kvinne og en mann som går seg vill sammen på joggetur i skogen er original, vakker og tragisk.

Forfatteren har mottatt en rekke priser, og Hvis du vil ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2015. Hun skriver kort, lett og underforstått, der stemninger kommer frem gjennom hva folk gjør. Det er en stil jeg liker, fremfor utbroderinger av detaljer i det uendelige eller for direkte tale.

Denne lille romanen har en original historie. Hvis du vil varer litt over ett døgn med disse to på villspor i skogen, ispedd tilbakeblikk på livene deres. Historiene skriker av ensomhet. Han og hun er forvirrede og sultne på flere nivåer. Samtidig kjenner jeg at jeg blir litt irritert på deres feighet – for eksempel da han mister hennes pakke med tyggegummi i mørket uten at hun vet det, og han later som om han ikke aner noe om dens skjebne når hun leter rundt.

Man kan sikkert lese inn mye symbolikk i boken, eks om at å gå seg vill i skogen er som livet selv, osv. Helle skriver slik at leseren hele tiden vet hva han gjør der ute i skogen, men får mest fortalt fra hennes fortid. Han er full av omsorg for henne, og kanskje skal det være en sammenheng mellom at hun får spysyke og samtidig synes å fortelle om sin fortid. Kanskje er det slik at han blir forelsket i henne, eller redder henne. I en eller annen overført betydning. Det kan man jo spekulere på.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Skjønnlitteratur
2 comments on “«Hvis du vil» av Helle Helle
  1. Tine sier:

    Fin omtale Berit! Denne har jeg også lest, men likte den ikke så veldig godt. Ikke mye direkte handling i den, så for meg ble det litt for lite fremdrift.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: