«Den ensomme vandrers drømmerier» av Jean-Jacques Rousseau

Hemsedal Lykkja

Utsikt fra leseplassen i fjellet i Hemsedal i juli.

Den fransk-sveitsiske filosofen Rousseau  (1712-78) var viktig for oppstarten av romantikken med sin vekt på natur og følelser. Han formulerte folkesuverenitetsprinsippet og gikk inn for menneskerettigheter i forkant av den franske revolusjon. Med sin enkle livsførsel fikk han en stor tilhengerskare, inkludert romantikere som Goethe og Byron, og han yppet på seg motstandere som syntes han var en selvhøytidelig klyse.

Denne lille boken er en «indre selvbiografi» fra hans vandringer i Sveits. Noen ganger synes jeg han går våre dagers rosabloggere en høy gang med utbrodering av sine følelser og oppløftingen av egen betydning. Han assosierer fritt, til dels usammenhengende.

Boken ble utgitt etter hans død, og jeg tenker at kanskje dette egentlig er en dagbok som ikke var ment for utgivelse? Noen ganger synes jeg han er litt pinlig selvopptatt, slik man tillater seg i en lukket dagbok.

Jeg kan godt tenke meg at boken og hans tanker var svært nyskapende for sin tid. Nå føles den mer som et historisk dokument enn som sjelelig givende.

Lage herbarium

Bok i press til herbarium.

Bok i press til herbarium.

Jeg leste denne boken på tur til Hemsedal. Jeg satt oppi heia med sitteplate og tursjokolade, og leste Rousseaus tanker om blomster og herbarium. Dermed fikk jeg plutselig idéen om å lage herbarium fra der jeg satt. Straks plukket jeg en 20-30 blomster og gress, og la inn i boken til press. Tilbake på hytta la jeg boken under et bordben. Det er egentlig fint å legge merke til planter rundt seg. Og jeg kan jo ikke navn utover blåklokke og prestekrage. Å lage herbarium kunne være en måte å lære noe nytt på?

Dagen etter fant jeg imidlertid ut at et moderne herbarium ikke handler om å styre med pressing og samling av blomster, men om å ta bilder med mobilen og sette sammen til kollasjer, eks fra Hemsedal, tusen meter, i juli. Og så kikke i bøker om blomster for å lære flere blomsternavn. Kanskje gjør jeg det en gang.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Faglitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: