«Bienes historie» av Maja Lunde

IMG_1478

Bokbloggernes samlesing i juli er denne romanen med tre historier flettet i hverandre. En av mine søstre leste den da vi var på Londontur i fjor høst, og likte den. De tre historiene er fra England på 1850-tallet, USA på 2000-tallet, og fra Kina nærmere år 2100. Historiene handler om bikubehold, bier og deres betydning for hele verdens matproduksjon gjennom pollinering. Biedød er et aktuelt tema, da historiene om at hele bisvermer forsvinner er helt sanne.

Boken er noe så sjelden for meg som en «pageturner». Den er lettlest, og alle tre historiene er spennende (om enn noen av de dystopiske passasjene fra fremtids-Kina kunne skumleses).

Jeg antar Lundes budskap er om økologi. Om hvordan vi alle henger sammen både som én organisme på jorden og over generasjoner, lik som en bikube eller maurtue. Poenget understrekes av at alle de tre historiene handler om foreldres kjærlighet til sine barn.

På noen måter minner «Bienes historie» om Rachel Carsons «Silent spring», som på 1960-tallet skal ha rystet min konservative dyrlege-morfar, og bidratt til verdensomspennende økt engasjement for økologi, ikke bare naturvern. Carson fortalte om hvordan våren ble så stille fordi fuglene var døde fordi insektene var drept av plantevernmidler. Lunde beveger seg i samme landskap når biene dør, og dermed skapes hungersnød.

En lettlest og varm tankevekker. Anbefales!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , , ,
Publisert i Anbefaler, Beste fagbøker, Beste romaner, Skjønnlitteratur
4 comments on “«Bienes historie» av Maja Lunde
 1. Artemisia sier:

  Så godt at du likte denne fine boka.:)

  Liker

 2. Eli Szymanek sier:

  Takk Berit. Jeg må se å komme meg videre i boka. Ble hengende litt i limbo etter første kapittel om Kinesisk pollinering med fjærdusk. 🙂

  Liker

 3. Ja, dette var en både lettlest og tankevekkende «pageturner». Det er ikke ofte jeg bruker det orde om bøker, men denne boka var en pageturner. Og jeg liker når bøker får meg til å tenke over egne valg og verdier, slik denne gjorde.
  Takk for fin omtale!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: