«Underkastelse» av Michel Houellebecq

Denne romanen skapte mye oppstyr da den kom ut i Frankrike i fjor. Houellebecq har lenge vært så omdiskutert i hjemlandet at han har måttet flytte derfra.

Boken handler om Frankrike i 2022, da Nasjonal Front og det Muslimske Broderskap står igjen med de to presidentkandidatene. Muslimene vinner, og det fører til store forandringer i det franske samfunnet og ved universitetet.

Hovedpersonen i boken er professor ved Sorbonne-universitetet i Paris. Forfatteren Joris-Karl Huysman er hans spesialitet, og boken er full av referanser til fransk litteratur og filosofi. Hovedpersonen er 43 år, venneløs, gledesløs, og han har aldri vært i noe langvarig seriøst forhold. Han holder seg isteden med stadig nye studiner, alkohol og take-away. Allerede før presidentvalget er han lei av livet og dets meningsløshet.

Boken kan leses både som en dommedagsprofeti over Frankrike og Europa, og som en midtlivskriseroman. Dommedagsprofetiene synes jeg nok kan bli litt langtekkelige og paranoide i sine utlegninger og spekulasjoner. Så det er som midtlivskriseroman jeg synes boken er bra. Jeg likte boken såpass at jeg har skaffet meg også den boken som de sa på Norli bokhandel at er hans beste, nemlig «Kartet og terrenget». Så den skal leses senere i sommer.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: