«Orlando» av Virginia Woolf

orlandoVirginia Woolfs biografi om Orlando, som lever i 350 år, er mest kjent for at Orlando underveis skifter kjønn fra mann til kvinne. Kjønn-temaet var utgangspunktet for at jeg valgte «Orlando» til årets Pride-bok. (Jeg leser krim i påsken og en bok om skeive tema under Oslo Pride i slutten av juni.)

Boken har imidlertid mye større tema enn som så. Woolf skriver om litteratur, om å skrive biografi, om ord. Hun beskriver Orlandos arvede gods med 365 soverom, og hans tanker om sitt bidrag til slektens akkumulerte verdi. Ordforrådet er fantastisk. Her er mye humor og elleville fortellinger fra fester ved Elizabeths hoff, møte med russiske adelsdamer på den frosne Themsen, ambassadørliv i Konstantinopel, sigøynerliv og raske biler på 1920-tallet. Den tidligere mannen oppdager begrensningene og gledene ved å være kvinne. Og ikke minst er boken en kjærlighetserklæring til London, der Orlando bor og går gjennom århundrene.

«Orlando» er skrevet i glede og overskudd. I forordet blir det pekt på at Woolf skrev romanen mens hun var forelsket, og at den er preget av glade illusjoner om at alt er mulig.

Anbefales!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur
4 comments on “«Orlando» av Virginia Woolf
  1. Marianne sier:

    Jeg liker Woolf, og kunne ikke dy meg. For $1.24 er den allerede kjøpt og standsmessig ankommet min Kindle 🙂 Takk for tipset!

    Liker

  2. Tine sier:

    Hm… har akkurat lest en biografi om Woolf, og er på jakt etter hvilken bok av henne jeg skal velge meg som den første. Du skriver ikke noe om at den er langdryg eller tungslest, så kanskje jeg skal velge meg denne her 🙂 God sommer Berit!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: