«Havboka» av Morten Strøksnes

Jeg kjøpte denne boken fordi den er bokbloggerprisens samlesingsbok i juni. Jeg åpnet den med en viss forventning. Og skjønte fort at denne ikke egner seg for meg. En o-fags-bok om Nord-Norge, havet og om menns forhold til Nord-Norge og havet er bare ikke min greie.

Gammel fangstkultur skal vi være glade for at vi er forbi. Jeg er ikke med på å idyllisere slitet og helvetet det må ha vært for våre forfedre – og ikke minst for våre formødre! – å forsøke å overleve under de hardeste forhold, med sult, tunge løft, morken tømmer, kalde fingre, våt ull og høy barnedødelighet. Jeg ser ikke romantikken, og er bare glad for at menneskeheten er ferdig med å måtte overleve på naturens arktiske premisser.

Jeg synes at det beste med å reise til Nord-Norge er å komme hjem igjen. Jeg skjønner at jeg går motstrøms når jeg ikke er fascinert av fjord, fjell og hav, verken i Nord-Norge eller på Vestlandet. Det er ikke så ofte jeg nevner det, for folk blir så fornærmet, og det er ikke viktig for meg å overbevise noen. Andre må gjerne glede seg over Nord-Norge og Vestlandet, bare jeg slipper.

Boken er dessuten skrevet slik at naturfag, etnologi, historie og imponerende mye annen faktakunnskap er sauset sammen med en fortelling om at de to herrer forsøker å fange en hai av typen håkjerring. Et anstrøk av Hemingways gamle mann og havet, der, altså. Det er sikkert elegant gjort. Så for den som liker slikt: Vær så god. På bokbloggertreffet 3. september vil jeg legge denne på bordet med bøker folk gir bort.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , ,
Publisert i Faglitteratur, Skjønnlitteratur
6 comments on “«Havboka» av Morten Strøksnes
 1. Marianne sier:

  Jeg forsøkte å komme gjennom denne boka tre ganger. Ingen suksess. Jeg tror boka enten fenger veldig, eller så er det ikke din greie. Jeg er født og oppvokst og lever ennå i en fjordarm på vestlandet. Båt har vi også, og jeg fisker gjerne, selv om jeg ikke kan akkurat kalle meg fascinert av fjord, fjell og hav. Det hverdagslivet mitt. Verken mer eller mindre. Ingenting å si på språket i boka – ei heller prosjektet, men jeg fant rett og slett boka kjedelig. Det er nå godt å se at jeg ikke er helt alene 🙂

  Liker

 2. siljeblomst sier:

  «Det beste med å reise til Nord -Norge er å komme hjem igjen.» Ha ha ha 😂. Jeg er med på den selv om jeg ikke har vært så langt nord – vest derimot. Vakkert og storslått i litt mindre dosee, jeg foretrekker mer urbane strøk.
  Allikevel er jeg helt betatt av Havboka, og da alle historiene, anekdotene, biologien og mytene han inkluderer i den. Jeg er strengt tatt ikke så opptatt av om de fanger håkjerringa eller ikke, men ferden koser jeg meg med. Og så leser jeg Hemingway ved siden av. Det liker jeg enda bedre 😊

  Liker

  • Artemisia sier:

   Jeg har det som Silje. Elsket både Havboka og Hemingway. Men jeg har også et forhold til Nord-Norge, Vestfjorden, Lofoten. Min far er fra Kvæfjord og min datter bor i Lofoten, og selv har jeg bodd ved kysten og har flere forfedre derfra. Elsker også både fjell og hav. Og naturen.
   Jeg synes ikke forøvrig ikke Havboka romantiserer noe som helst. btw.
   Samme for meg også om de fanger håkjerringa- fisketuren er bare rammen for boka.

   Likt av 1 person

 3. […] på omtrent 700 sider handler om hvalfangst, og minner meg litt om Morten Strøksnes Havboka fra bokblogg-felles-lesingen i fjor. Det er vel en 25 år siden jeg leste Ernest Hemingways Den gamle mannen og havet, der også temaet […]

  Liker

 4. […] på omtrent 700 sider handler om hvalfangst, og minner meg litt om Morten Strøksnes Havboka fra bokblogg-felles-lesingen i fjor. Det er vel en 25 år siden jeg leste Ernest Hemingways Den gamle mannen og havet, der […]

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: