«The Steal like an artist journal» av Austin Kleon

image

Berit tester sine nye svømmebriller og badehette før dagens crawlkurs.

 

«10 Things I want to learn»

Dette er en arbeidsbok. En morsom bok, der å gjøre forskjellige øvelser vil vippe leseren/brukeren ut av sin vanlige måte å tenke på. (Se Austin Kleons hjemmeside her.) Boken er full av øvelser, der meningen er å gjøre en øvelse hver dag. Hensikten med den metoden er antagelig at kreative mennesker må gjøre ting, og de må gjøre dem hver dag. Det er slitsomt, og det er den eneste måten å faktisk få gjort noe på.

Jeg tenker at jeg vil gjøre de øvelsene jeg vil i boken, i den rekkefølge og det antall som passer meg. Og at jeg her vil blogge om en av øvelsene. Kanskje blogger jeg senere om flere av øvelsene.

Bokens første øvelse er å skrive opp ti ting man har lyst til å lære. Min liste ble slik (skrevet etter innfallsmetoden, ikke prioritert)

 1. Bli bedre til å skyte med pistol
  Jeg forsøkte meg i pistolskyteklubb for en femten års tid siden. Det var moro å skyte på bane med .22 og .35. Jeg likte konsentrasjonen, roen, og smellet. Men jeg falt ikke lettvint inn i smalltalken i pausene, nei. Der menn satt bredbent og skrøt av sine erfaringer i feltskyting, om hvordan de kastet seg ned og skjøt. Harry med militærbukser, der, altså. Kanskje er jeg nå gammel nok til å slippe å forholde meg til dem? Min samboer har dessuten luftpistol. Kan det være like morsomt? Skal undersøkes.
 2. Hvordan motorer virker
  Det livet har lært meg om metall og olje i bevegelse, er å passe fingrene. Kanskje en tur til Teknisk Museum hadde vært et sted å starte? Eller trikkestall-museet på Majorstuen?
 3. Hvordan bøker blir laget
  Jeg husker besøket på Aftenpostens trykkeri på barneskolen. Kjempestas. Men hvordan blir bøker trykket og innbundet? Får kanskje be om å få besøke et trykkeri, om de finnes i dette landet lenger? Jeg laget min egen bok med de beste bloggpostene fra min forrige blogg, med oppsett og design. Jeg trykket den i 100 eks, og ga bort i gaver, og så stengte jeg ned bloggen. Så jeg kjenner mye av prosessen, men ikke den fysiske trykking og innbinding. Wikihow har litt teori her.
 4. Hvordan hus blir bygget
  Jeg skulle gjerne hatt fingrene mer inn i bærevegger, fuktsperrer, rør, tak, osv. Jeg skulle gjerne hengt på en byggeplass og sett det bygges. Kanskje vært med å bygge? Jeg vil kanskje bare gå i veien…
 5. Å svømme crawl
  Før denne listen var ferdigskrevet, meldte jeg meg på kurs på Sogn bad, tre søndager fremover! Nå er det bare å skaffe svømmebriller og badehette, og øve på å ha hodet under vann allerede før oppstart!
 6. Å skrive bok
  Jeg vet en del om å skrive bok. Først og fremst at det er mye arbeid, helst hver dag. Jeg prøvde ut National Novel Writing Month for halvannet år siden, der man skal skrive 50.000 ord på en måned/1667 ord pr dag. Det var moro. Jeg kom til 42.000 ord før jeg kollapset. Jeg lærte at jeg først og fremst må ha noe jeg brenner etter å fortelle. Ellers blir det uten driv. Jeg har noen påbegynte bokprosjekter, som jeg ikke har fått til å fly. Så vi får se, da, vet du.
 7. Hvordan jeg lager en app
  Dette finnes det bøker og kurs for! Det er jeg helt sikker på. Wikihow har en innføring. Ved ettertanke vet jeg ikke hva jeg skal lage en app for, og det er sikkert viktigere enn teknologien. For straks man vet hvorfor, kan man klare et hvilket som helst hvordan. Så jeg venter litt med denne.

Jeg fant ut at jeg kan la de tre siste punktene på listen stå tomme for fremtidige ønsker. Jeg har nok med disse syv første nå. Det er bare å sette i gang!

Lag din egen liste over ti ting du ønsker å lære!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler, Beste fagbøker, Faglitteratur
One comment on “«The Steal like an artist journal» av Austin Kleon
 1. […] i å teste nye ting? Steal like an artist her, med hvordan det gikk da jeg skulle lære […]

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: