«Slik skal vi velge våre ofre» av Bjørn Vatne

Samlesingsboken for norske bokbloggere i mai er en roman om en ung enkemann og alenefar i Ålesund. Han jobber med reklame og skriver blogg. I løpet av bokens fire år er det så vidt han holder hodet over vannet i livet. Han hangler forbi på jobb, i barnehagen, med damene, svigers, osv.

Bloggen «Oppløsningsrepetisjonene»
Et sted han synes å lykkes, er på sin blogg «Oppløsningsrepetisjonene». Der tar han anonymt og kraftfullt avstand fra lykken som vises frem i borgerlige interiørdesignede hjem. Han er sint og tydelig i sitt hat mot kjedelige, overfladiske middelklasseliv på geledd, selv om jeg ikke helt skjønner hva han skriver bestandig. Noen ganger virker det han skriver høyst rørete ideologisk. Han er vemmelig og guffen. Og han får mange kommentarer og oppmuntrende mail.

Stemningen i boken gjør det vanskelig å like eller blid glad i hovedpersonen. Han har det sikkert ikke så greit, men han er ikke så grei, heller. Han er i sorg over barnets døde mor, men det virker ikke som om han hadde særlig tæl før hun døde, heller. Litt som hovedpersonen i Vingebelastning (samlesingsboken fra mars) tenker jeg at han trenger å ta seg sammen.

Hardt å være mann
Men ulikt «Andreas» i Vingebelastning, tror jeg at denne hovedpersonen «Kjetil» ikke kunne vært en kvinne. Det kan hende at han møter forventninger til menn, eks at en alenefar er dårligere enn en alenemor, og til menns seksualitet. Det øker presset på ham. Det er kvinner som han både vil ha kontakt med, og hater, eks svigermor, den avdøde konens venninne, en kunde, moren til en i barnehagen, osv. Menn bryr han seg lite om i noen av sine relasjoner.

Slik sett handler kanskje boken om «oppløsningen» i samfunnet der kvinner ikke lenger uten videre føler det som sin plikt å ta seg av menn. Kjetil blir ikke tatt hånd om av noen kvinne, eller av noen mann, og heller ikke av seg selv. Det blir i grunnen veldig ensomt for ham. Hans egen rolle i avvisningene er han blind for.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: