«Pinnsvinets eleganse» av Muriel Barbery

Det andre leseprosjektet på vårens treningstur til Mallorca ble endelig å få lest ut den søte, franske «Pinnsvinets eleganse». Boken er en internasjonal bestselger og vant den franske bokhandelprisen i 2006. Alle jeg har fortalt at jeg leser boken, og som selv har lest den, gisper et «åh, den er så søt!» De likte den veldig godt. Og søt er den, absolutt.

Romanen har to fortellerstemmer: Portnerkonen Renée og den bråmodne, rike og hemmelig suicidale Paloma på 12. Portnerkonen gjemmer godt sine intellektuelle interesser for de snobbete beboerne i gården. Mens Paloma er svært oppgitt over sin pilleknaskende mor, overfladiske søster, osv.

Når en ny, eksentrisk, rik japaner flytter inn i gården blir det liv og røre. Han skjønner at Renée er langt mer opplyst enn den tradisjonelle portnerkone-rollen hun spiller. Blant annet avslører hun seg ved at hun i et uoppmerksomt øyeblikk fullfører hans sitat av Leo Tolstoj. Og han gjetter at hennes katt Leo er oppkalt etter samme forfatter. Japaneren kommer også i kontakt med unge Paloma, og søtheten i romanen er når disse tre ulike menneskene kommer i kontakt og usannsynlige vennskap oppstår.

Det som gjorde boken litt treg å komme gjennom for min del, var noe sakte fremdrift, og litt lange passiarer med kulturreferanser jeg må innrømme at jeg ikke har inne, eks til japanske filmer, mer spissfindig filosofi og fransk litteratur.

Uansett, en søt og bevegende roman om vennskap over klasser og generasjoner.

PS Jeg har nå fortalt om boken til resepsjonisten i mitt kontorbygg. Om portnerkonen som observerer de til dels teite leieboerne. Resepsjonisten og jeg snakker iblant om bøker vi leser. Og hun heter Renée. Så det er mulig denne boken bør viderelånes straks…

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Skjønnlitteratur
2 comments on “«Pinnsvinets eleganse» av Muriel Barbery
 1. Tone sier:

  En bok jeg liker godt, men mange ikke liker. Det var sjefen min den gang jeg leste den som anbefalte boken, han mente den passet for meg. Det hadde han rett i. Jeg har også kjøpt og sett filmen. Etter det liker jeg boken enda bedre.

  Liker

  • Berit Solli sier:

   Ja, det synes å være veldig delte meninger om denne boken. Jeg synes den tok seg opp utover. Filmen har jeg fått lyst til å se. Det blir vel ei rå med det, også.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: