«Slipp Hold» av Heidi Sævareid

basseng

Samlesingsboken for bokbloggere i april er en intens historie om en 18-årig jente som blir nysgjerrig på såkalt «body suspension». Det innebærer at man får kroker gjennom huden, som man deretter henges opp etter. Ganske sterk smerte, der, altså.

Hovedpersonen går på videregående i Oslo og drømmer om å bli klesdesigner. Hun er sammen med en vanlig bedrevitende streiting fra Røa. Så kommer hun inn i et miljø av folk med piercinger og tatoveringer, som dessuten altså liker å «henge» fra taket på Blitz. Hun blir forelsket i «sjefspierceren» August, som ser livet veldig friere enn eks-kjæresten. (Jeg anser dette for å ikke være en stor avsløring av hva som kommer til å skje i boken, da jeg vil si plottet i boken er det minst spennende. Det er opplevelsene og følelsene underveis som driver historien, ikke de ytre hendelsene.)

Tiltrekningen til å «henge» vises i boken som et ønske om å kontrollere og overgi seg helt til smerte. Jeg leste boken på bassengkanten på deilig smertefri charterferie. Det var en ganske stor motsetning til innholdet i boken, og dyttet frem spørsmålet: Lever man mest intenst når man henger etter kroker i huden, eller når man nyter mest mulig velbehag?

Forfatteren beskriver godt hva som skjer de ukene historien pågår, fremfor å fortelle om. Personene rundt hovedpersonen bryter mot henne, særlig den etter hvert forlatte kjæresten. Hans stemme blir muligens den sunne fornuftens (at man bør gjøre så godt man kan på skolen, osv), samtidig som han fremstår som kontrollerende, dømmende, og selvopptatt. Likevel fikk jeg mer sympati med ham enn forfatteren kanskje legger opp til at man skal få.

Hovedpersonens venninne antyder at hun alltid blir forelsket i menn som kontrollerer henne, og at hun straks blir opptatt av det de gjør. Dermed at hun også begynner med suspension fordi August gjør det. Slik ser venninnen likheter mellom eks-kjæresten og den nye kjæresten.

Boken anbefales for dem som ikke er sarte.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: