«Harens år» av Arto Paasilinna

image

Arto Paasilinnas gjennombruddsroman fra 1975 er en rar fabel från dom djupa finska skogerna. Kanskje er det en undergangsroman.

Den handler om Kaarlo Vatanen, en frustrert journalist som på oppdrag i de dype skoger bare stikker av fra alt. Han stikker fra jobb, konemor, forpliktelser og sivilisasjonen forøvrig. Han tar til seg en skadet hare. Deretter handler hvert korte kapittel i boken om ville episoder som utbroderer det man måtte ha fra før av klisjeer i hodet om finsk fyll, våpenbruk, mannfolk, bjørner, med mer.

Alt Kaarlo og haren opplever er stort sett marinert i hjemmebrent. De jobber i skogene med tømmer eller hyttebygging. De møter et vell av komiske, gale mennesker, og også noen slemme maktmennesker. At han ikke vil gi fra seg haren til noen andre utløser de fleste situasjonene. Stadig blir det brann, stadig får han tak i penger, og han må stikke av fra sinte veterinærer, militære, og andre.

Da jeg leste den, fikk jeg assosiasjoner til Erlend Loes Doppler, om en som stikker av og opplever rare ting i grenselandet mellom sivilisasjon og villmark. Og Paasilinna har også rar humor, om enn jeg synes Loe er mye morsommere (se min tidligere omtale av le-meg-ihjel «Fvonk«).

Bildet av boken er tatt fra solveggen i Hemsedal i forrige måned. Lesingen har gått litt trått. Muligens fordi jeg leser mange bøker parallelt. Men mest fordi jeg kanskje ikke ble særlig grepet av fabelen. Jeg fikk ikke sympati med hovedpersonen, og lurte ikke så veldig på hvordan det ville gå ham. Og språket var helt vanlig, vil jeg si.

Så… Nei. Ikke noe spesielt.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Skjønnlitteratur
2 comments on “«Harens år» av Arto Paasilinna
  1. […] boken fra 1990 av forfatteren som debuterte med Harens år er komisk om tragedier og depresjon. Bussen fylles med skjebner fra hele Finland på en siste […]

    Liker

  2. […] boken fra 1990 av forfatteren som debuterte med Harens år er komisk om tragedier og depresjon. Bussen fylles med skjebner fra hele Finland på en siste […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: