«Sjarmen med tarmen» av Giulia Enders

Denne bestselgeren av tysk opprinnelse er en lettfattelig og ofte morsom fagbok om kroppens mest undervurderte organ. Den tar for seg matens vei – og iblant rygging – fra munnen til doskålen.

Forfatteren forteller hva som er normal og unormal adferd i magen. Hvorfor noen mattyper er bedre enn andre. Og svarer på en del banale spørsmål vi alle har, for eksempel hvorfor bæsj er brun og tiss er gult, selv om maten kan være både blå og grønn og rød?

Boken løfter også tarmens betydning for hele kroppens funksjon. Tarmens overflate er veldig stor og tar inn mye informasjon om omverdenen. Tarmhjernen tar seg av mye i kroppen som den bevisste hjernen aldri engasjerer seg i. Så ta vare på tarmen!

Dårlig oppfølger
Jeg liker at «Sjarmen med tarmen» er saklig, vitenskapsbasert og konkret. Det ble derfor til at jeg kjøpte hva forlaget kaller en oppfølger, «Sunn tarm, klart hode», om hva slags mat som er best for hjernen. Den likte jeg ikke så godt. Den boken sklir ut i teser om intoleranse for gluten og slikt som er populært i noen kretser for tiden. Så der synes jeg forlaget utnyttet suksessen med den første boken til å selge en dårligere bok i neste omgang.

Gavebok
«Sjarmen med tarmen» fikk jeg i gave. Jeg liker å få bøker i gave, og at folk da gir meg bøker de selv har likt, ikke bøker de tror jeg kommer til å like. Det drar meg ut av min vanlige tralt av bøker jeg vanligvis ville valgt. Så ønsk deg bøker andre liker!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Faglitteratur
2 comments on “«Sjarmen med tarmen» av Giulia Enders
  1. […] april leste jeg den tyske bestselgeren Sjarmen med tarmen. Forfatteren trekker frem masse ny forskning om at tarmen er vår andre hjerne, og kostholdets […]

    Liker

  2. […] Kosthold? Det må bli Lavkarbo Fedon. Vondt i magen? Sjarmen med tarmen. […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: