«Fotturar i Norge» av Gaute M. Sortland

image

Denne lille samlingen av noveller eller korte fortellinger (forlaget kaller det «kortprosa») er samlesingsprosjektet til norske bokbloggere i februar. Samlesingen er satt i stand av glade frivillige bokentusiaster som skal kåre vinnerne av Årets Bokbloggerpris 2015. Ansvarlig for februarlesingen er bloggeren Moshonista, som her har intervjuet forfatteren. Jeg kaster meg med etter beste evne, i sikker forvissning om at de andre bokbloggerne er flinkere enn meg i litteraturanalyse og flittigere til å skrive lange sammendrag.

Boken er full av korte historier om menn. Gjerne menn i kontakt med naturen. Iblant i kontakt med seg selv. Iblant i kontakt med ingen andre enn seg selv.

«Fotturar i Norge» er i blant navnet på en person, i blant noe annet. Kanskje er «Fotturar i Norge» den norske folkesjelen. De korte fortellingene står adskilt, men når man har lest hele boken (92 sider), har de skapt en felles følelse eller opplevelse.

Noen av tekstene har for mye og for tilfeldig ytre handling til at i hvert fall jeg får noen opplevelse av indre stemning eller bevegelse hos hovedpersonene. Iblant lurer jeg på om forfatteren forsøker at naturen skal speile det indre livet, men det blir for urolig til at jeg finner taket på det. Med mindre selve uroen er poenget. Eller kanskje han slett ikke forsøker å speile sjel og natur.
Andre ganger lurer jeg på om han har benyttet en metode der man bare skriver i for eksempel en halvtime, og lar pennen skape historien etter hvert som innfallene kommer i en bevissthetsstrøm. Og så har han kanskje satt skriveriene sammen til en bok med «kortprosa».

Det er moro å lese en bok jeg ikke ville ha funnet på å lese hvis den ikke var en del av et opplegg for samlesing. Men verken tekster om vestlandske menns forhold til seg selv eller om «det norske» treffer meg helt, dessverre.

For øvrig er boken lettlest, med en grunnidé som er ulik alt annet jeg har lest. Teksten kan være vittig, og den har originale innfall. Og den setter åpenbart i gang refleksjoner når jeg skal skrive om den her.

 

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Ukategorisert
2 comments on “«Fotturar i Norge» av Gaute M. Sortland
  1. Ingalill sier:

    Det er mange som har skrevet om hvordan boka tvinger dem til å reflektere, eller at de ikke likte den så godt men så ble den bedre mens de skrev. Det synes jeg er fint.Spesielt siden jeg selv hadde en mer instinktiv følelse, og aldri kom forbi tida som går. Derfor synes jeg det er artig at du skriver at den handlet om vestlandsmenn forhold til seg selv – og naturen – det er jo akkruat det den gjør – selv om det gikk meg hus forbi -)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: