«Nådeløse nordmenn. Hirden» av Eirik Veum

NRK-journalist Eirik Veum har gitt ut et stort trebindsverk om nordmenn som gjorde grusomme ting under krigen. De tre bindene handler om nordmenn i Gestapo, Statspolitiet og altså Hirden. Veum har fått tilgang til mange arkiv. Han beskriver inngående og godt Hirdens organisasjon, kulturbygging og ideologi.

Han omtaler også i detalj alle personene som ble dømt for sin aktivitet etter krigen. Dette var meget omdiskutert da bøkene kom (Hirden-bindet kom i 2012). Hver person får ett avsnitt med navn, fødselsdato, hjemsted, hva de ble dømt for, og hvilken straff de fikk. Veums kildearbeid har vært omfattende når han har gjennomgått flere tusen dommer for angiveri, vold, drap, osv.

Boken viser den skarpe motsetningen mellom idealene de rekrutterte ble opplært i, som renhet, fysisk fostring, hardt arbeid, osv. Og så den forbryterske og bøllete virkeligheten med fyll, råskap og grusomhet, særlig i vaktstyrken som skulle passe på jugoslaviske krigsfanger i fem dødsleire på norsk jord. De tyske SS-soldatene måtte i blant stagge de norske vaktene fordi de var for fæle, for eksempel når de for moro stakk fangene med sine bajonetter.

Bøkene er viktige bidrag til historieskrivingen om andre verdenskrig. Som en lokal lillebror av Jonathan Littells «De velvillige» om Østfronten. Og jeg synes det er forfriskende for den nasjonale selvforståelsen at det kommer frem at såpass mange nordmenn benyttet anledningen til å være bøllete og grusomme.

Jeg sitter igjen med et spørsmål om hva disse tusener menn gjorde med livene sine etter at de kom ut av fengsel rundt 1950?

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Faglitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: