«Sett ut en vaktpost» av Harper Lee

Den andre romanen fra forfatteren av To kill a mocking bird, den snart 90-årige Harper Lee, startet litt trådt, men ble stadig bedre utover. Lee skriver om Jean Louise fra Maycomb, Alabama. Hun er datter av en sakfører, som i hennes barndom tok en rettssak for en farget mann anklaget for en voldtekt han umulig kunne ha begått (blant annet fordi han bare hadde én arm). Pulitzer-vinneren og klassikeren To kill a mocking bird (Drep ikke en sangfugl) handlet om den rettssaken. Jeg vil si denne nye boken gjorde mer inntrykk på meg enn klassikeren.

Sett ut en vaktpost handler om at Jean Louise som 26-åring kommer hjem til Alabama på to ukers ferie midt på 50-tallet. Hun har bodd i New York, og tatt til seg av yankee’enes holdninger. Hun kommer hjem, og møter Sørstatene, de gamle vennene og familien med et smell.

Boken blir etter hvert en god miks av hennes indre kamp og de politiske kampene om rase, klasse og kjønn. Den handler om tilhørighet og løsrivelse, om kjærlighet, samvittighet og forakt. Boken beskriver fra ulike vinkler en sørstatsmentalitet. Gjennom noen dagers tøffe oppgjør med far, onkel, kjæreste og sine øvrige omgivelser blir denne mentaliteten enda synligere og mer bevisst for Jean Louise.

Boken anbefales!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur
2 comments on “«Sett ut en vaktpost» av Harper Lee
  1. […] NoViolet Bulawayo (årets beste roman for min del) eller Lena Andersson, Richard Yates eller Harper Lee. Hvis det skal være langt, må det være så godt som James […]

    Liker

  2. […] av boken. Antagelig for personskildringene, sørstatsfølelsen (forøvrig også godt formidlet i Harper Lees «Sett ut en vaktpost») og for å formilde den altoppslukende ensomheten på en vakker og sørgelig måte. Boken kan gi en […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: